BiH od zaplijenjene robe zaradila pola milijuna KM Novosti BiH od zaplijenjene robe zaradila pola milijuna KM Od prodaje zaplijenjene robe na carinama u BiH u 2018. godini ostvaren je ukupan iznos sredstava od 479.439,63 KM, a na spomenutim prodajama kupci su mogli kupiti raznu tehničku robu, robu široke potrošnje, pa čak i kopče, ukosnice, papuče i čarape, potvrđeno je Nezavisnim u Upravi za neizravno oporezivanje BiH (UNO). "U postupcima prodaje robe u 2018. godini predmet prodaje bila je roba široke potrošnje, razna tehnička roba, odjevni predmeti, obuća, a najveća postignuta cijena prodajom jest iznos od 150.000 KM, koju je izvršio RC Tuzla", kazao je Nezavisnim Ratko Kovačević, načelnik Službe za odnose s javnošću UNO BiH. Dodao je da je u tijeku prošle godine održano 27 javnih aukcija i 15 izravnih prodaja. Prema njegovim riječima, najniže cijene su sitne robe, poput kopča, ukosnica, gumica za kosu… "Tu spada i tekstilna roba poput muških, ženskih i dječjih majica (od pet do 50 KM), obuća – tenisice, sandale i papuče (od tri do 70 KM), muške, ženske i dječje čarape po cijeni od pola do tri KM", ističe Kovačević. Naveo je da novac ostvaren prodajom robe predstavlja prihod jedinstvenog računa s kojeg se sredstva raspoređuju na način kako je propisano Zakonom o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda. "To konkretno znači da se novac dobiven prodajom oduzete robe raspoređuje korisnicima (institucije BiH, entiteti i Distrikt Brčko), kao i svi ostali prihodi od neizravnih poreza", objasnio je Kovačević. Naglasio je da pravo sudjelovanja na javnim aukcijama i izravnoj prodaji imaju pravne i punoljetne fizičke osobe, kao i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost registriranu kod nadležnog tijela, koje ispunjavaju uvjete iz odluke o prodaji carinske robe. "Osoba zaposlena u bilo kojoj organizacionoj jedinici Uprave za neizravno oporezivanje, kao i njezini srodnici do trećeg stupnja linijskog ili tazbinskog krvnog srodstva ne mogu biti sudionici na prodajama", rekao je Kovačević.

Najnovije novosti

17.01.2019 17:59    Rukomet   0 Hrvatska saznala i trećeg protivnika: U drugom krugu protiv iznenađenja prvenstva Francuska, Njemačka i Brazil bit će protivnici Hrvatske u drugom krugu Svjetskog rukometnog prvenstva 2019. Brazil je u svojoj posljednjoj utakmici skupine A svladao Koreju 35:26 te će s trećeg mjesta i bez bodova u drugi krug. Brazilci su svojevrsno iznenađenje ovog prvenstva. U skupini A se i prije početka turnira pretpostavljalo kako će aktualni prvaci Francuzi te domaćin Njemačka dalje, a za treće mjesto trebali su se potući ponajprije Rusija i Srbija, ali i Brazil. Na kraju su rukometaši iz Južne Amerike nakon dva očekivana poraza od favorita upisali slavlja protiv Rusa i Srba te na kraju Koreje, prenosi Gol.hr. Čak i da Rusi iznenade nekim čudom Francuze, a Srbi Njemačku, Brazil prolazi sigurno dalje zbog boljeg međusobnog omjera s Rusima, dok Srbima prije posljednje utakmice nedostaje bod za zatvaranje kruga. Točan raspored nove skupine I u kojoj će igrati Hrvatska bit će poznat nakon večerašnje utakmice Hrvatska – Španjolska koja počinje u 20:30. Bit će to bitka za prvo mjesto koje donosi bolji raspored i maksimalna četiri prenesena boda u drugom krugu.
17.01.2019 17:52    Novosti   0 Stanovi u Mostaru prodaju se kao na traci "Stanovi u Mostaru prodaju se kao na traci”, izjavio je nedavno jedan od djelatnika Porezne uprave FBiH pokušavajući dočarati kolika je potražnja za stambenim jedinicama u ovom gradu, piše Večernji list BiH. Prodaju se stanovi svih veličina, a najveća potražnja ipak je za onima od 30 do 50 kvadrata. Nema u ponudi Garsonijera i manjih jednosobnih stanova trenutačno gotovo da i nema u ponudi. Naime, na najvećem internetskom oglašivaču u BiH OLX.ba stoji kako se na području Grada Mostara prodaje 161 stan. Od navedenog broja jedna je garsonijera, i to u novogradnji, te dva stana od tridesetak kvadrata na Panjevini. Sve ostalo odnosi se na oglase za prodaju većih jednosobnih, dvosobnih i trosobnih stanova, čije su cijene od 120.000 do 280.000 KM. Razlog zbog kojeg se kupci odlučuju za kupnju manjih stanova je cijena. Naime, kvadrat stana u Mostaru kreće se od 1400 KM do 2200 - 2400 KM. Za navedeni iznos od 1400 KM po kvadratu može se kupiti stan star 60 do 70 godina kojem je potrebna potpuna adaptacija i koji se nalazi na neatraktivnoj lokaciji. Svi stanovi novije gradnje i u pristojnijem stanju ne mogu se dobiti ispod 1600 - 1800 KM po kvadratu. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u proteklom razdoblju povećana je prodaja stanova i u Sarajevu. Većina stanova koji su tek izgrađeni ili još uvijek nisu završeni već je prodana. "Naravno, puno je veća potražnja za površinski manjim nekretninama i iste se uvijek brže i lakše prodaju na tržištu, ali svakako da i veće nekretnine imaju svoje kupce ako se prodaju u skladu s realnim tržišnim cijenama", naglasio je Boris Marić iz Agencije za nekretnine Prostor. Isti problem s potražnjom manjih stanova imaju i u Republici Srpskoj. Budući da je u pojedinim gradovima RS-a i dalje velika i konstantna potražnja za stanovima s manjom kvadraturom od 40 do 50 kvadrata, potrebno je povećati njihovu gradnju u budućem razdoblju, kažu u agencijama za nekretnine. Dragan Gruban iz agencije “Agant Enex” u Prijedoru i urednik Facebook stranice Dom.ba, kaže da je potražnja za stanovima u ovom gradu velika i da nema mnogo zgrada u gradnji te da bi se morala pojačati novogradnja u Prijedoru. Rezervirani stanovi “Započeli smo gradnju stambene zgrade u kojoj su svi stanovi od 40 do 70 kvadrata i veliko je zanimanje te je većina stanova rezervirana”, rekao je Gruban za Nezavisne. On je kazao da stanovi u novogradnji u gradu na Sani koštaju 1600 do 1800 KM s PDV-om po kvadratu, dok je cijena stare gradnje oko 1000 KM za veće stanove, a za manje u staroj gradnji oko 1200 KM te da će ona ubuduće vjerojatno rasti. Ističe i da su najčešći kupci mladi bračni parovi koji napuštaju selo i nalaze posao u gradu, umirovljenici koji se vraćaju iz zapadnih zemalja, dok dijaspora sve manje kupuje stanove.
17.01.2019 17:41    Zanimljivosti   0 Evo kako reagira Rus kad mu pauk digne auto Kad je auto jednom dignut, bijeg najčešće nije najpametnija opcija. Ovom Rusu to nije ni palo na pamet, on je svoju Kiju odlučio spustiti sam. Spuštanje auta s pauka u vlastitom aranžmanu nije preporučljivo iz više razloga, a jedan od najvažnijih je činjenica da će to prouzročiti veću štetu od kazne za pogrešno parkiranje i premještaj vozila. Kako u ovom slučaju vozač Kije nije formalno i vlasnik, stvari su kudikamo zanimljivije. Naime, nakon što je policijska ophodnja na moskovskom aerodromu zaustavila vozilo i ustvrdila da vozač nije vlasnik, pozvala je pauka i odlučila uzeti vozilo. Nije ih zanimalo čak ni to što se telefonski javio navodni vlasnik Vladimir i rekao kako je vozaču doista prodao vozilo, ali da nisu zbog kredita još sredili papire. Vozač i očito novopečeni vlasnik ubrzo je izgubio živce i pokušao pobjeći. To mu je i uspjelo, i to nakon što je uklonio lisice s kotača. Usprkos velikoj šteti na autu, vlasnik nije previše zabrinut. "Imam svoj servis i potrebno znanje. Moja je procjena bila da putanja vozila neće oštetiti pauka, ali i da neće biti opasna za okolinu. A što se tiče štete na mom automobilu, ona je minimalna", izjavio je za Autonews.ru. Sve je zabilježila kamera pa i sami možete procijeniti je li vlasnik ispravno reagirao.
17.01.2019 17:14    Novosti   0 Zdenko Andabak tuži BiH za oko 50.000 KM Zdenko Andabak, pravosnažno oslobođen u dva predmeta za zločine počinjene na području Livna, tuži Bosnu i Hercegovinu za oko 50.000 konvertibilnih maraka (KM) zbog boravka u pritvoru i kućnom pritvoru, zabrane putovanja i narušena ugleda. Na pripremnom ročištu pred Upravnim odjeljenjem Suda BiH, Andabakov odvjetnik Esad Fejzagić je naveo da je njegov klijent tužio BiH zbog petomjesečnog boravka u pritvoru, stodnevnog boravka u kućnom pritvoru, trogodišnje zabrane putovanja i što mu je uhićenjem i optuživanjem za ratni zločin narušen ugled. Nađa Hozić iz Pravobraniteljtva BiH kazala je da osporava osnove zahtjeva jer je, po njenoj ocjeni, previsok i paušalno opredijeljen. Na pripremnom ročištu nije rečeno o kojem iznosu se radi, a Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je iznos koji traži Andabak potvrđen iz Pravobraniteljstva BiH. Tom ročištu nije nazočio Andabak, a njegov odvjentnik je Sudu i Pravobraniteljstvu predao materijalne dokaze, među kojima su i dvije oslobađajuće presude, te iznio prijedloge za saslušanje svjedoka i vještaka koje je Sud prihvatio. Dogovoreno je da će Andabak i njegova supruga svjedočiti o posljedicama koje je uhoćenje optuživanje i pritvaranje imalo po njihovu obitelj, dok će Hajrudin Peljto svjedočiti o statusu i ugledu Andabaka kod kolega i prijatelja, a bit će izvršeno i psihijatrijsko i financijsko vještačenje. Andabak je u jednom predmetu oslobođen optužbi za udjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu, te u nasilnom preseljenju srpskog stanovništva, nezakonitom zatvaranju i doprinošenju sustava zlostavljanja na području Livna. U odvojenom postupku je pravosnažno oslobođen optužbi za zločine počinjene u Grborezima kod Livna. Glavna rasprava u tom predmetu zakazana je za 21. ožujak.
17.01.2019 16:49    Politika   0 Dodik u Beogradu: Zadovoljstvo mi je sastati se s Putinom Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je u Beogradu da mu je zadovoljstvo što će se danas sastati sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom sa kojim će prvenstveno razgovarati o suradnji RS i Rusije. "Svakako najvažnije pitanje jeste nastavak naše suradnje i dogovor o određenim projektima u vezi s linom, kao i ostalim sektorima u energetici, koji se prvenstveno odnose na naftnu industriju, kao i za proizvodnju električne energije iz drugih izvora", rekao je Dodik u Palati Srbija. Dodik kaže da on i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, koja će, također, nazočiti današnjem sastanku s Putinom, žele da ojačaju suradnju Rusije i Republike Srpske u sektoru obrazovanja, da će pokušati da osiguraju veću razinu kulturne suradnje, ali i održe visok stupanj razmjene stavova o pozicijama Republike Srpske i Rusije. Ističući da je važno što je danas u Beogradu kao član Predsjedništva BiH, Dodik je naglasio da je za njega, ipak, primaran interes Republika Srpska i ono što je otpočeto i urađeno dok je bio predsjednik RS. "Svakako smatram svojom obavezom i dužnošću kao srpski član Predsjedništva BiH da primarno i isključivo afirmiram interese Republike Srpske i to ću činiti. Dakle, veliko je zadovoljstvo u činjenici da ovdje danas imamo sastanak s Putinom", rekao je Dodik. Dodik je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je omogućio da se u okviru posjete predsjednika Putina nađe prostor i vrijeme i za razgovor predsjednika Srpske i njega s Putinom.
17.01.2019 16:29    Crna kronika   0 Hrvatica preživjela teroristički pakao u Nairobiju Dan nakon terorističkog napada na hotelski kompleks u Nairobiju, kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta izjavio je da je svih četvero militanata eliminirano, a više od 700 civila je evakuirano iz dusitD2 hotela. “Sigurnosna operacija u kompleksu je gotova i svi su teroristi eliminirani. U ovom trenutku, možemo potvrditi da je 14 nevinih života izgubljeno zbog ovih krvničkih terorista”, rekao je Kenyatta u srijedu ujutro i dodao da se država nalazi na najvišem stupnju pripravnosti. Kasnije u srijedu stigao je podatak da je broj mrtvih porastao na najmanje 21, a određeni broj ljudi i dalje se smatra nestalim. Stravični napad počeo je utorak oko 13.30 sati eksplozijom na parkiralištu, a potom je bombaš-samoubojica aktivirao napravu u predvorju hotela. Odgovornost za napad preuzela je somalska radikalna islamska organizacija al-Shabaab. Evakuacija Na nadzornim kamerama zabilježena su četvorica muškaraca, koji obučeni u vojničku odoru i naoružani AK-47 ulaze u kompleks. Njihova meta bio je centar Nairobija, kvart Westlands, u kojem se nalaze restorani, toplice, nekoliko poslovnih zgrada, a ondje su smještene i međunarodne kompanije i luksuzni hotel. Za Jutarnji list se iz Nairobija javila Hrvatica Damira Golubić koja se u vrijeme napada nalazila u poslovnoj zgradi nasuprot hotela dusitD2 gdje je odjeknula eksplozija. “Bila sam na sastanku kad smo čuli eksploziju. Svi smo se digli sa stolaca, vidjeli smo dim i prva reakcija nam je bila maknuti se od prozora, od stakla. Sakrili smo se ispod stola. Tad su krenule pucnjave. Prvih sat vremena bili smo u velikoj panici. Nismo znali kuda idu teroristi i jesu li uopće teroristi ili netko pljačka banku. Stalno su se čule pucnjave, a mi smo samo morali čekati. Nismo mogli izaći jer smo se bojali da ne bi došli do nas. Slušali smo svaki šum, napeti smo bili tih prvih sat vremena dok nam nisu dojavili što se događa”, rekla nam je Golubić, direktorica marketinga multinacionalne kompanije Reckitt Benckiser za istočnu Afriku, koja posljednjih šest godina živi i radi u Nairobiju. Kaže nam da su se skrivali tri i pol sata ispod stola dok po njih nije došla specijalna antiteroristička jedinica koja ih je evakuirala. “Morali smo pretrčavati dok smo izlazili iz zgrade jer smo se još nalazili u zoni pucnjave pa smo se morali skrivati da nas ne pogode. Gledala sam samo ravno i razmišljala o tome da moram preživjeti. Trčali smo od auta do auta, sve dok nismo došli do sigurne zgrade i drugog kompleksa. S nama je bila i jedna trudnica u 9. mjesecu trudnoće. Na sreću, sve je dobro završilo”, govori nam Damira, koja je još uvijek u šoku. Kaže da neko vrijeme neće ići na posao, nego će biti doma sa svojom obitelji i oporavljati se od traumatičnog događaja. “Imala sam sreće da sam bila na sastanku. Samo o tome sada razmišljam. Mogla sam, kao što to inače radim u to vrijeme, prošetati, otići do banke ili restorana, ali nisam. Danas ne izlazim iz kuće. Doma sam sa svojom obitelji”, kaže nam Damira. Dodaje da je poruka koja se danas može čuti u medijima i među Kenijcima: “Stajat ćemo uspravne glave, nećemo dati teroristima da nas pobijede. Česta meta Kenija mora nastaviti s radom i poslom i nećemo dati nikome da nas uzdrma”. Javio nam se i Ivan Vuković, Hrvat koji volontira u Malom domu, sirotištu u Africi, a koji je bio 200 metara od mjesta eksplozije. Rekao nam je da je dobro i da je u avionu na putu za Ruandu. “Danas je ovdje sve pusto. Pucnjava je trajala do jutra, a onda je predsjednik Kenije u 10 sati objavio da su napadači eliminirani. Sigurno će biti proglašen dan žalosti, a predsjednik je imao standardni politički govor - ‘stay united, stay strong’ i slično”, rekao nam je Ivan. Nairobi je česta meta napada radikalnih islamista iz organizacije al-Shabaab, koji su 2013. usmrtili 67 osoba u shopping centru Westgate, a 2015. ubili 150 studenata. Ubijeno više od 20 osoba, a teroristi eliminirani 15 sati (utorak) po lokalnom vremenu (13.30 u HR) - teroristi su aktivirali eksplozivnu napravu ispred banke. Nekoliko automobila je zapaljeno i počela je pucnjava 16 h - bombaš-samoubojica raznio se u predvorju hotela 16.30 h - došla je policija koja obilazi okolne zgrade i počinje s evakuacijom civila 17 h - odgovornost za napad preuzela je somalijska radikalna skupina al-Shabab 23 h - kenijske vlasti izjavile su da su sve zgrade sigurne 1 sat iza ponoći (srijeda) - dio civila još uvijek je zarobljeno unutar zgrada 6.45 h - čuju se još jedna eksplozija i pucnjave 10.30 h - kenijski predsjednik tvrdi da je napad gotov; ubijeno je 14 osoba, a teroristi eliminirani 22:30 h - broj žrtava porastao je na 21
17.01.2019 16:17    Novosti   0 U talijanskom gradu se prodaju kuće i stanovi za 1 euro Kako bi oživjeli zajednicu i spasili grad od izumiranja, vlasti otoka Sambuca na Siciliji prodaju stanove i kuće za 1 euro. "Naša namjera je ozbiljna. Mi nismo posrednici između starih i budućih vlasnika, grad je vlasnik svih stanova koji su na prodaju, tako da ćete ih bez problema dobiti za 1 euro", rekao je Giuseppe Cacioppo, zamjenik gradonačelnika Sambuce i turistički savjetnik. Naravno, uz ovu idiličnu ponudu dolaze i određeni uvjeti. Novi vlasnici moraju se obavezati da će u roku od tri godine u obnovu stana uložiti minimalno 15.000 eura. Također, prije kupovine moraju platiti depozit u iznosu od 5.000 eura koji će im biti vraćen nakon obnove. "Sambuca je poznat i kao grad sjaja, a mnogi smatraju da je raj na zemlji. Grad ima bogatu povijest i zaista je muzej na otvorenom. Smješten je u prirodnom rezervatu, a okružen je predivnim plažama, šumama i planinama", rekao je Cacioppo. Do sada su prodali 10 kuća, a kupci su uglavnom stranci. "Stranci su oduševljeni, zadivljeni su ovom ljepotom. Već imamo mnogo zahtjeva", rekao je Cacioppo. Nada se da će na ovaj način udahnuti novi život ovom gradiću koji se nalazi na zapadnoj strani Silicije u provinciji Agrigento. "Jedva čekam naredno ljeto koje ću provesti u Sambuci. To je ljupko i posebno mjesto, ljudi su otvoreni i prijateljski raspoloženi, a osim toga tu su i odlični restorani i vinarije", rekla je Susanna Heinson iz Njemačke koja je kupila kuću u Samubci.
17.01.2019 16:00    Nogomet   0 Razočarani Gattuso bacio mobitel kojim ga je novinar snimao Milan je u srijedu poražen od Juventusa rezultatom 1:0 čime je ostao bez trofeja talijanskog Superkupa, a neraspoloženje nije mogao sakriti ni nakon povratka u Milano. Napadač Milana Gonzalo Higuain je nervozan jer mu novinari postavljaju pitanja o vjerojatnom prelasku u Chelsea, dok je trener Rossonera Gennaro Gattuso otišao "korak dalje" te je na aerodromu Malpensa u Milanu bacio mobitel kojim ga je novinar snimao. Radi se o novinaru Telelombardije koji je snimao Gattusov povratak u Milano.
17.01.2019 15:56    Novosti   0 U Bihaću registrirano 160 djece migranata bez pratnje: Na putu do BiH prežive traume i nasilje Još uvijek nije poznato koliko je točno migranta ušlo u Bosnu i Hercegovinu i prošlo kroz nju tijekom 2018. godine, a prema nekim nelužbenim podacima bilo ih je blizu 20.000. Među njima je i veliki broj djece koja nemaju pratnju, piše Klix.ba. Oni su najranjivija kategorija i prirotet su u pružanju pravne pomoći koju besplatno izvodi organizacija Vaša prava BiH. Ova organizacija jedina je specijalizirana za pružanje besplatne pravne pomoći osobama koje zatraže azil ili imaju status izbjeglice. Otkako je prošle godine počela migrantska kriza u BiH, više od 40 pravnika se bori za prava migranata kao ljudi, a posebno djece bez pratnje. Odrediti staratelja i registrirati ih čim prije Prema riječima Amre Kadrić i Nine Velić iz organizacije Vaša prava BiH, na ovim slučajevima radi više od 40 pravnika, a ljetos su otvorili i novi ured u Bihaću. "Mi izvodimo informiranje, savjetovanje i zastupanje u postupku azila, ali i u korištenju pravnih lijekova kada odluka tražitelja azila bude negativna. Tada se pišu žalbe Sudu BiH, Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu i drugim institucijama. Prisutni smo od trenutka kada netko iskaže namjeru za azil pa dok ne ostvari sva prava. Maloljetnim osobama pružamo istu vrstu pomoći. To su ranjive kategorije koje mjesecima ili godinama putuju same ili u pratnji navodnih prijatelja i poznanika i zaputile su se ovdje. Nerijetko se ustanovi da su u opasnosti da budu potencijalne žrtve trgovine ljudima ili nasilja pa treba biti senzibilan i oni trebaju biti prioritet", kazala je Kadrić. Ističu kako je u ovakvim slučajevima najvažnije da cijeli tim stručnjaka radi s maloljetnom osobom jer su one nerijetko već bile žrtve nasilja i doživjele su velike traume na "putu ka boljem životu". U timu trebaju biti psiholog, socijalni radnik i pravnik. Oni prepoznaju je li dijete zlostavljano ili je u potencijalnoj opasnosti. "Treba im se što prije odrediti staratelj jer oni ne mogu sami da se zaštite i ostvare svoja prava. Najveći problem u praksi je taj što je postupanje centara za socijalni rad neujednačeno. Neki odmah određuju staratelja, a drugi čekaju duže dok ih ne obavijesti Ministarstvo sigurnosti BiH, a trebalo bi odmah od prvog kontakta kontaktirati centar za socijalni rad koji će donijeti rješenje o staratelju", kazala je Velić. Neopravdano dugo čekanje na registraciju Tada nastavljaju rad sa starateljem koji potpisuje ovlaštenje da ih ova organizacija zastupa. Ističu kako s Centrom za socijalni rad u Bihaću imaju odličnu suradnju i da je on do sada registrirao 160 maloljetnika kojim su određeni staratelji. "U stalnom su kontaktu s našom organizacijom. Problem je što svi tražitelji azila moraju sačekati da se dogodio postupak registracije koji se kod nas ne događa unutar propisanih 14 dana, već se neopravdano dugo čeka i oni zbog toga ne mogu ostvariti svoja prava. Na karton čekaju i po nekoliko mjeseci. Kada se radi o maloljetnim osobama, urgiramo da se registracije obave što prije", kazala je Kadrić. Za maloljetne osobe saznaju najčešće preko drugih organizacija, UNHCR-a ili im se sami jave. Kada se nađu s njima nerijetko su to vrlo teške situacije. Raspon godina je od 14 do 17. "Vidjeli su svašta i prošli kroz različite traume. Kao hranitelj im se imenuje osoba zaposlena u socijalnom radu ili ustanovi u koju se smještaju u slučaju da nemaju stariju braću, sestre ili drugog člana rodbine za kojeg se utvrdi da je zaista u srodstvu", kazala je Velić. Odlaze jer ne mogu riješiti status Problem predstavlja i to što se prvo rješavaju osobe smještene u imigracijskom centru, dok one koje se nalaze u kampovima ili privatnom smještaju čekaju mjesecima na registraciju ili intervju. Iz organizacije Vaša prava BiH kažu da je to jedan od razloga što su migranti obeshrabreni da ostanu ovdje. "Tražitelj azila stiče pravo na rad devet mjeseci od registracije, a s obzirom na to da ovdje čekaju mjesecima samo na registraciju, a moraju se sami izdržavati, posebno ako dolaze obiteljski, to ih odvraća od BiH. Karton tražitelja azila je važan jer predstavlja identifikacijki dokument s kojim stiču prava. Problem je i taj što se rađaju djeca koju ne mogu upisati u matičnu knjigu rođenih jer majke nisu dobile karton. Bavimo se i tim problemom i zagovaramo da se djeca upišu na osnovu namjere što je isprava s fotografijom koju izdaje nadležni organ BiH. Prema konvencijama svako dijete mora biti upisano bez obzira na status roditelja", kazala je Kadrić. Država BiH nespremna Iz ove organizacije ističu kako je država ušla nespremna i nije dala adekvatan i pravovremen odgovor. "Mi se fokusiramo na pravnu pomoć, ali ne pružamo smještaj ili zdravstvenu uslugu, što je vrlo važno jer osobe prvo trebaju biti zbrinute pa se onda fokusirate na pravnu pomoć. Dolazili smo na teren i zaticali ljude gladne i bez smještaja. Kada su tek počeli dolaziti u manjim grupama zvali smo Merhamet, Caritas, crkve, džamije, razne organizacije i sve one za koje smo pretpostavili da imaju bilo kakav kapacitet za smještaj, iako nije u našem okviru traženje smještaja. Sada je dosta stvari osigurano, ali su to za nas (državu, op.a.)uradile organizacije", kazala je Kadrić. Nadaju se da će se situacija poboljšati, a procesi ubrzati s obzirom na to da se na proljeće očekuje novi val migranata u BiH.
17.01.2019 15:51    Politika   0 Svjetski mediji o Putinovoj posjeti Srbiji: Dočekan kao heroj u raskoši Ruski predsjednik Vladimir Putin predvodi visoku delegaciju u posjetu Srbiji s ciljem učvršćenja suradnje sa zemljom koja pokušava da postane članica EU, prenio je BBC. U izvještaju se podsjeća da je Putin uoči dolaska u Beograd optužio pojedine zapadne zemlje za "destabiliziranje" Balkana. Bloomberg u naslovu svog izvještaja navodi da je Putin dočekan kao heroj dok Srbija pokušava da dobije dodatnu snagu u rješavanju kosovskog pitanja. Guardian prenosi da je Putin ukazao predsjedniku Srbije Alkesandru Vučiću najveću državničku počast u nadi da će učvrstiti jedan od malobrojnih bilateralnih odnosa koje Rusija ima u Europi i pojačati utjecaj Moskve na Balkanu. Agencija AP prenosi da je Putinu upriličen raskošan doček i da ruski predsjednik ovom posjetom iskazuje podršku "populističkom lideru ove balkanske zemlje i njegovoj promoskovskoj politici". Agencija podsjeća da Srbija održava bliske veze sa saveznikom Rusijom iako formalno želi da postane članica EU. Također, navodi AP, Beograd odbija da se uključi u sankcije Zapada protiv Rusije zbog Ukrajine i obećava da će ostati izvan NATO saveza.
17.01.2019 15:43    Novosti   0 Radnice i iz BiH došle u Dalmaciju trbuhom za kruhom, a ostale izigrane i gladne Kako je otići od kuće trbuhom za kruhom s 400 kuna u džepu samo za autobusnu kartu, voziti se 800 kilometara u jednom smjeru ili 14 sati samo kako bi barem za mjesec dana zaradili 4400 kuna na čišćenju soba, te pri tome ostanete prevareni i izigrani i još niste ništa okusili puna tri dana? Uz to nemate niti kune za kupiti autobusnu kartu kako biste se vratili doma jer je taj obećani posao zapravo nepostojeći. E, tako je kako je, žalosno i jadno u državi u kojoj nedostaje radnika i koji se uvoze, dok se s ''našima'' i njihovim obiteljima i sudbinama poigravaju. Tako izgleda slučaj 19 radnica iz Zagreba, Like, Slavonije i BiH koje su 14. siječnja posredstvom tvrtke IOS (International Outsourcing Services d.o.o., Mlini, općina Župa Dubrovačka), zastupane po Stijepu Caru kao poslodavcu, stigle u Živogošće kako bi tri mjeseca u hotelu Adriatic Beach Resort by Karisma radile poslove sobarica i spremačica sve do 15. travnja. Međutim, dolaskom u Živogošće dobile su tek smještaj u montažnim kućicama u autokampu Dole i potpisale ugovore, ali nisu počele raditi uz pojašnjenje da poslove čišćenja u hotelu obavlja neka druga specijalizirana tvrtka. Tako su im uz tri dana gladovanja, jer kažu da nisu dobile niti obećane obroke, ponuđene dvije opcije: ili da se vrate doma, ili da idu u Dubrovnik čistiti zahode u trgovačkom centu, ili u Splitu u kinodvorani. S pet uplakanih radnica našli smo se njihova zadnjeg dana boravka u kampu Dole, gdje su nam očajne, bolesne i izgladnjele pojasnile svoju situaciju. Naime, oglase za sobarice našle su posredstvom HZZ-a ili preko interneta i tako su ostavile obitelji te stigle u Živogošće. Pokazale su nam i ugovore sklopljene s tvrtkom IOS, a u kojima je navedeno da će zaposlenica obavljati poslove spremačice i sobarice, kao i druge na području Živogošća ili drugdje na teritoriju Republike Hrvatske po nalogu poslodavca, ovisno o potrebi procesa rada, uz mjesečnu osnovnu bruto plaću od 5273,16 kuna, te će raditi u punom radnom vremenu 40 sati tjedno. Kako su nam kazale Kristina Milić iz Zagreba, Ljubica Mišić iz Strizivojne, Tatjana Šprajc iz Like, Marina Sočec i Ana Marija Vidinović iz Vinkovaca, ovakav način ugovaranja poslovanja čista je prijevara. "Kada smo se prijavile na oglas, kontaktirale su nas djelatnice iz IOS-a i kazale da će nam plaća biti 4400 kuna uz osigurani smještaj i dva obroka te da moramo hitno doći, i to toliko hitno da se nisam uspjela pozdraviti ni sa sinom koji je otišao u Zambiju. Ali, ništa od toga, jer tri dana nismo ništa jele pa je po mene jučer došla Hitna pomoć jer mi je pozlilo, a novca za autobusnu kartu za povratak uopće nemamo jer smo ionako novac za ovu kartu do Živogošća posudile", kazuje nam plačući Ljubica, pokazujući nam ugovore na određeno vrijeme koje im nisu htjeli dati nakon što su ih potpisale iako u njima stoji da su sastavljeni u dva primjerka, po jedan za zaposlenika i poslodavca, ali su ih se ipak nekako domogle. Kako kaže Ana Marija, kada su stigle u hotel Adriatic Beach Resort by Karisma, rekli su im da trebaju odmah početi raditi, no i da je nastao problem jer je hotel ugovore potpisao s dvije agencije. "Kazali su nam da u kantini pričekamo 15 minuta, ali smo čekali sat i 15 minuta pa smo se otišle odmoriti u bungalove jer se nitko nije pojavio, te su nam tek u 22 sata kazali da sutra, 15. siječnja, kada smo trebale početi raditi, imamo slobodan dan", govori Ljubica. Dodaje da su im nakon toga naveli dvije opcije – ili da odu u Dubrovnik i čiste zahode, ili u Split kinodvorane za oko 3000 kuna i da same plate smještaj 125 eura i osiguraju sebi hranu. "Ne znam sama što da radimo, molimo Boga da nam se smiluje i da nešto pojedemo i vratimo se svojoj kući", nadodaje Ljubica. Svi peru ruke: 'I don't know' Odmah po povratku u redakciju iz autokampa Dole u Živogošću, kontaktirali smo nadzornice radnica angažirane od tvrtke IOS, Martu Lubinu i Ivanu Rebekić. Kada smo ih upitale za slučaj radnica iz Živogošće, Lubina nam je kazala da nema komentara, a Rebekić: "I don't know." Okej. Onda smo na internetu pronašli broj mobitela poslodavca Stijepe Cara iz tvrtke IOS, ali nam se javio neki drugi čovjek i kazao da tu nema nikakvog Stijepe. Potom smo kontaktirali Petru Horvat iz IOS-a, čiji je broj naveden na internetu na oglasu za poslove čišćenja tvrtke IOS, i ona nam je kazala da nije upućena u cijeli slučaj. Kontaktirali smo i Ines Štambuk, čiji smo broj također pronašli na internetu na oglasu za čišćenje, koji je raspisao IOS, i koja je bila malo rječitija: "Nije do IOS-a, već do hotela, koji je za poslove čišćenja potpisao ugovor i s našom tvrtkom i s nekom drugom. Sada se vode pregovori i sve će biti riješeno, ali uputite nam službeni dopis", kazala je Štambuk koju smo upitali kako će se radnice vratiti svojim kućama i što će jesti ako nemaju niti kune u džepu. "Sve im je plaćeno", kazala nam je Štambuk. I za kraj smo, naravno, pokušali kontaktirali direktora Hotela Živogošće Tonija Miloslavića, koji nam se nije javio na telefon. IOS: Bit će im plaćena dva tjedna Dobili smo IOS na službeni upit, u kojem stoji da će radnicama sve biti plaćeno. "S obzirom da ugovor o suradnji između International Outsourcing Services d.o.o. i hotelske kuće u kojoj su radnice trebale početi raditi 15. siječnja ove godine nije realiziran, time je, nažalost, prestala potreba za njihovim angažmanom. Svjesni situacije koja zasigurno nije ugodna za radnice koje su trebale početi raditi, dijelu radnica, sukladno potrebama u našoj kompaniji, ponudili smo radna mjesta na drugim lokacijama, a što su neke od njih i prihvatile, ovisno o osobnim preferencijama i mogućnostima. Sve radnice o kojima je riječ dobit će naknadu kao da su radile dva tjedna, što u ovoj nastaloj situaciji svakako možemo smatrati kvalitetnim rješenjem", stoji u odgovoru IOS-a u kojem je navedeno da vode brigu o svojim zaposlenicima. "Zaposlenicama će biti isplaćeno ili je osigurano: plaćena dva radna dana, otkazni rok u trajanju dva tjedna, trošak dolaska na i odlaska s destinacije, besplatan smještaj i topli obrok, a radnice će ostati u našoj bazi podataka te ćemo po nastanku potrebe za kadrovima ovog profila biti slobodni ponovno ih kontaktirati", stoji u odgovoru IOS-a.
17.01.2019 15:24    Zanimljivosti   0 U Hrvatskoj iz kamiona na cestu poispadale gajbe Karlovačkog Jučer poslijepodne, oko 14.30 sati, dogodila se prometna nesreća na području Krnjaka, tijekom koje su iz kamiona poispadale gajbe Karlovačkog piva na cestu, a do dolaska policije nešto se i popilo. Nisu poznati detalji nesreće, no sudeći prema fotografijama koje je Kaportalu poslao čitatelj, riječ je o događaju koji bi ljubiteljima hmeljnog pića mogao izazvati duševne boli. No kako piše karlovački portal, bilo je i onih koji su tugu izliječili na mjestu događaja. Naime, neki vozači su pristajali pa uzimali boce koje su preživjele pad. Dok je trajao očevid, a zatim i čišćenje ceste od stakla, promet se tim dijelom Državne ceste 1 (D-a) odvijao naizmjenično.
17.01.2019 14:50    Novosti   0 ​Srbin koji živi u Australiji odgovoran za mučenja, zlostavljanja i ubijanje 43 Hrvata u Škabrnji Za ubojstva 30 civila i 13 branitelja u Škabrnji 18. i 19. studenoga 1991. zadarska policija osumnjičila je 59-godišnjeg Srbina koji živi u Sydneyju i ima australsko državljanstvo.
17.01.2019 14:43    Novosti   0 Grad prvaka: Gradonačelnik Ljubo Bešlić uručit će sportašima Mostara novčane nagrade U utorak 22.1.2019. s početkom u 11:00 sati u Gradskoj vijećnici gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić primit će predstavnike sportskih klubova Grada Mostara te tom prigodom uručiti im novčane nagrade za postignute rezultate.
17.01.2019 14:33    Novosti   0 ​Strava u Srbiji: U hladnjačama bolnice otkrili 13 mrtvih beba U hladnjačama opće bolnice u Kraljevu pronašli su 13 mrtvih beba, piše Kurir. Bebe su pronašli članovi komisije za nestalu djecu.