Podijeli članak

Liječnici koji liječe Alekseja Navalnog, otrovanog lidera ruske opozicije, koji ležu u komi u bolnici u sibirskom gradu Omsku odbili su pustiti ga iz bolnice kako bi Nijemci prebacili na nastavak liječenja u Berlin i tvrde da je u prelošem stanju da bi ga selili drugdje.

Liječnici su tu odluku objavili samo sat vremena prije nego je njemački zrakoplov trebao doći evakuirati Navalnog.

-Zabrana da ga se transportira u Njemačku je pokušaj ubojstva. Odluka da ga se ostavi u bolnici u Omsku bez adekvatne opreme i s još nedijagnosticiranom bolešću u takvom stanju je smrtno opasno - rekla je njegova glasnogovornica Kira Jarmiš, koja se nalazi s njim u bolnici u Omsku, javlja Guardian.

Šef liječničkog osoblja u bolnici samo je kratko izjavio da Navalni nije stabilan za putovanje i nije davao nikakve druge detalje, te se potom zatvorio u svoj ured i odbio odgovoriti na daljnja pitanja.

Jarmiš je i ranije apelirala na ruske vlasti da se ne miješaju u njegovo daljnje liječenje, nakon što su oni koji ga podržavaju organizirali let kako bi ga odvezli iz zemlje na liječenje od trovanja.

Zrakoplov koji je krenuo po njega letio je iz Nürnberg s cijelim liječničkim timom među kojima su stručnjaci za pacijente u komi. Krenuli su rano ujutro u petak, a trebali su se s njim vratiti u Berlin gdje bi ga nastavili liječiti u bolnici Charité.
 
Jedan od organizatora akcije, Jaka Bizilj za Bild je rekao da imaju svu potrebnu dokumentaciju za Navalnog, te da očekuje da neće biti problema u transportu Navalnog u Njemačku.

Inače, liječnici u bolnici u Omsku dosad su dali nekoliko kontradiktornih informacija o njegovom stanju i nisu dozvolili njegovoj obitelji da ga posjeti. Anatolij Kaliničenko, zamjenik ravnatelja bolnice, je potvrdio da je Navalni bez svijesti i da je na respiratoru, ali je svejedno rekao da je Navalni unatoč tomu stabilno.

Osoblje bolnice odbilo je pokazati rezultate testova koji navodno potvrđuju da je Navalni otrovan, a istražitelji su uzeli sve njegove stvari.