Podijeli članak

Požari na miniranim i nepristupačnim terenima nisu nepoznanica vatrogascima u našoj zemlji zbog čega im je često potrebna pomoć iz zraka pri gašenju vatre.

Međutim, u takvim slučajevima moraju čekati na podršku Oružanih snaga BiH jer vatrogasne jedinice ne raspolažu svojim helikopterima.

Jedan od posljednjih požara u nizu s kojim su se vatrogasci borili na nepristupačnom terenu zabilježen je protekla dva dana na brdu Hum iznad Mostara. Oni su, na sreću, uspjeli ugasiti požar nakon 17 sati borbe s vatrenom stihijom.

Ova borba mogla je biti efikasnija uz helikoptersku podršku koju mogu pružiti samo pripadnici OSBiH ili Civilne zaštite. Međutim, čini se da ovi helikopteri uzlijeću tek "5 do 12", piše Klix.ba. 

Pripadnici Oružanih snaga BiH opterećeni su svojim problemima, a jedan od njih već godinama su pokvareni helikopteri, kao i nedovoljno izdvajanje sredstava za njihovu popravku.

Stvaranjem Oružanih snaga BiH postojeća zrakoplovno-tehnička materijalna sredstva naslijeđena su od prijašnjih entitetskih vojski. Riječ je o srednjim transportnim helikopterima Mi-8, višenamjenskim helkopterima UH-1H i lakim višenamjenskim helikopterima SA-341/342 Gazela.

Kako nam pojašnjavaju iz Ministarstva obrane BiH, ove letjelice dobrim su dijelom bile neoperativne ili samo djelimično operativne te se odmah pristupilo značajnijem ulaganju u njihove popravke ili remonte. Na taj način je 2007. i 2008. godine popravljen određen broj helikoptera Mi-8 i Gazela.

U tom periodu kontinuiranog ulaganja u sredstva i objekte Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, budžet za odbranu je iznosio oko 370 milijuna KM i svake godine je rastao, a kako bi se zadovoljile potrebe OSBiH.

"Budžet za odbranu je tada iznosio 1,5 posto bruto društvenog proizvoda (BDP) te smo bili na dobrom putu da zadovoljimo jedan od uvjeta koji se postavlja pred članice NATO-a, kao i za one koje će to teže postati, o izdvajanju 2 posto BDP-a za sistem obrane. Ministarstvo obrane i OSBiH dijele status ostalih državnih institucija koje od 2012. godine imaju nepromijenjen budžet i on sada iznosi oko 290 milijuna KM. To je nedovoljno za održavanje i remont sredstava i iz godine u godinu ima sve vidljivije posljedice po operativnost sredstava. Sva tehnika ima svoj rok upotrebe i priličan broj sredstava se treba zamijeniti novijim i modernijim", pojasnili su nam iz Ministarstva obrane BiH.

Zahvaljujući sredstvima iz fondova FMS/FMF Vlade SAD-a, krajem 2019. godine Ministarstvo obrane BiH je s predstavnicima SAD-a potpisalo ugovor o nabavci četiri višenamjenska helikoptera UH-1H-II, što predstavlja najznačajniju i najveću investiciju u povijesti OSBiH. Isporuka ovih helikoptera očekuje se u sljedećim godinama, a omogućit će jedinicama OSBiH da se spremnije suočavaju s postavljenim zadacima, uključujući i pomoć civilnom stanovništvu.

Međutim, u razvijenim sustavima sredstva i pripadnici oružanih snaga su tek drugi ili treći nivo intervencije u slučajevima poput gašenja požara.

"Značajan broj zemalja u sastavu svojih vatrogasnih jedinica posjeduje i sredstva za gašenja požara iz zraka, koja su prva linija obrane. Sustav prevencije i operativnog djelovanja na tako je visokom nivou da se ova sredstva koriste kada je požar još u razvoju, čime se znatno smanjuju posljedice požara. Ovakva sredstva se mogu naći i u inventaru civilnih zaštita i imaju višestruku ulogu kao zrakoplovne platforme za osmatranje i izviđanje terena, zaprašivanje u cilju prevencije širenja insekata, prijevoz pripadnika civilne zaštite na ugrožena područja, prijevoz povrijeđenih i unesrećenih, medicinske evakuacije, gašenja požara iz zraka i slično", ističu iz Ministarstva obrane BiH.

Kako nadalje dodaju, odgovornost za čuvanje šumskih bogatstava u pojedinim zemljama imaju i ministarstva šumarstva koja tijekom potencijalne opasnosti od požara angažiraju unajmljena sredstva za gašenje požara iz zraka.

"Kada se iscrpe sve ove mogućnosti i kada prijetnja po materijalna dobra i živote građana nadjača sve već upotrijebljene snage, traži se angažman oružanih snaga koje se i za takve zadatke spremaju u sklopu svojih redovnih godišnjih programa obuke. I pored svih poteškoća s kojima se suočava sistem obrane, resursi Ministarstva odbrane i OSBiH će uvijek biti u službi interesa i zaštite države i svih građana BiH", zaključili su iz OSBiH.

Podsjetimo da su u požarima tokom ožujka i travnja ove godine pripadnici Brigade zračnih snaga i protivzračne obrane OSBiH helikopterima UH-1H iz zraka gasili požare kod Drvara, Tuzle, Prozora, kao i Mostara.

U prošloj godini polemiziralo se i o odnosima bosanskohercegovačkih entiteta kada je riječ o helikopterskoj podršci pri gašenju požara. Tadašnji ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić burno je reagirao na optužbe da nije angažirao helikopter OSBiH na gašenju požara na Palama. Kako je kazao, požare bi trebao gasiti i Milorad Dodik svojim novim helikopterima.

Inače, Helikopterski servis RS-a raspolaže s tri helikoptera "CA-341/342" /Aerospatiale Gazelle/ i jednim "Bell 206 JetRanger". RS je ove godine kupila još tri ruska helikoptera "Ansat" za potrebe svoje policije, a prvi će biti dostavljeni ovog mjeseca. Podsjetimo da Helikopterski servis RS-a pruža medicinsku evakuaciju i transport, pomaže u operacijama Ministarstva unutrašnjih poslova i obučava pilot.