Podijeli članak

Ekipa Širokog Brijega, sada već bivši član Premijer ženske lige BiH spremna je podići tužbu protiv Nogometnog saveza BiH.

Široki Brijeg je kao pretposljednji na ljestvici, zajedno s Drinom, izbačen iz elite nakon odluke Natjecateljskoj povjerenstva prema kojoj je sezona završena po trenutnom stanju na ljestvici. SFK 2000 Sarajevo je osvojio 18. put uzastopno titulu prvaka države.

Oni su u svoje redove doveli pet novih igračica i čvrsto su vjerovali da su se mogli do kraja spasiti i ostati u ligu, što je relativno i bilo moguće s obzirom na ljestvicu prije prekida prvenstva.

Predsjednik Slaven Zelenika i trener Ivan Kvesić smatraju da nije pravedno da se devet kola prije kraja njihova ekipa pošalje u niži rang, ako i dalje može ostati u društvu najboljih.

Zelenika je rekao da je razočaran odlukom Saveza.

"Svakako da smo razočarani i ogorčeni na odluku Nogometnog saveza BiH. Mislimo da ovo nije niti malo korektno. Pa 27 bodova je bilo u igri, a mi smo u svoje redove doveli pet igračica što može potvrditi i sustav Comet gdje smo ih i registrirali. Ostali smo jedan bod od šestoplasiranog i mislimo da je ovo sramna odluka i poniženje za ženski nogomet u Bosni i Hercegovini. Mislimo da je bila najkorektnija i najbolja odluka za sve da se pristupi proširenju lige. Žalosno je. Natjecateljsko povjerenstvo donijelo je odluku prema uputama i zapovijedima. Tužno je da se svugdje u regiji igra osim kod nas. Mogli su zadržati nas i Drinu u ligi pa da sljedeće sezone bude 10 ekipa, ali samo mi nije jasno čime su izazvani donijeti ovakvu, po meni, nekorektno odluku. Kod nas u ekipi Branka Bagarić je gotovo cijelu polusezonu bila ozlijeđena, išli smo na to da nam cijeli igrački kadar bude zdrav i da ne dođe do novih ozljeda kako bi što spremni ušli u borbu za ostanak uz naravno pojačanja koja smo doveli. Neće se ovako završiti, tužit ćemo Savez i to je naša moralna obaveza. Mi u Širokom Brijegu spremni smo se boriti za svoja prava", rekao je za Sportske.ba prvi čovjek Ženskog nogometnog kluba Široki Brijeg.

Također, ogorčen odlukom Saveza je i šef stručnog stožera Ivan Kvesić.

"Ovo je u najmanju ruku žalosna odluka Saveza koji je s ovim potezom pokazao da ih nogomet uopće ne zanima kao što pričaju. Imaju prema nogometu nametnute odluke, a prema ženskom koliko god s nekim projektima napravili nešto, hvale vrijedan potez i mene uvjeravaju da ih zanima ženski nogomet. To vam je isto da se popnete stepenicu gore i onda tri unazad. To ne vodi ničemu dobrom i plus što sam u razgovoru s ostalim ekipama i predstavnicima pričao i gotovo svi se slažu za proširenje lige, međutim koga mi uopće zanimamo? Povremeno da, ali se bojim da ozbiljno i dugo nekim programom za bolje ovoga neće biti", kazao je Kvesić. 

Mislite li da su postojala bolja rješenja za prvenstvo?

"Penjanje stepenicom jednom po jednom gore, pa čak i da se spustite u niže, ne preskačete tri unazad. Nego bar isto pa idemo opet dalje. Kako da se klub stabilizira u ligi kada ne dobivate ni pravila i upute kad dođete u viši rang. Plus izbace vas na pola prvenstva, a vi se pojačate s pet igračica. Organizirate klub kako treba, dobijete pohvale i na kraju vas pomnože s nulom bez ikakvih emocija. Ne kažem da mi nismo zakazali na terenu, itekako jesmo s obzirom koliko vrijedimo, a to što smo imali niz pehova i nedostataka u ekipi svakako nikoga nije briga. Vidjet ćete ako se ne promjeni odluka da ćemo se mi prošetati ovom nižom ligom bolje nego bilo koja druga ekipa do sada, a bilo je i uvjerljivih ulazaka. Mi trenutno imamo jaču ekipu duplo ako ne i više u odnosu na početak sezone".

Stojite iza toga da ćete tužiti krovnu kuću bh. nogometa?

"To nam je dužnost i obaveza i naravno da ćemo tužiti Savez. Iz principa i iz uvjeravanja da je ovo nepravedan potez i u najmanju ruku nepromišljen. Moramo na taj način pokazati da se ne slažemo s činjenicom da je ženski nogomet samo na bijelom papiru bitan. To treba potvrditi i u praski, tako da imamo pravo i borit ćemo se za svoja prava. Vjerojatno smo žrtve ovog smješnog poteza i u muškoj Premijer ligi i završetka sezone iz nesportskih razloga. Ubačeni smo u isti koš sa svim ostalim ligama da ne bi bilo ”nepravde” prema ostalima. Međutim, sve u svemu i u ovim trenucima ćemo bez obzira na sve pokazati da nismo neki seoski klub i da ćemo se u što kraćem roku vratiti u Premijer žensku ligu BiH", zaključio je Ivan Kvesić za Sportske.ba.