Podijeli članak

Kao što je već poznato, lako je otkriti kada nam netko ne govori istinu. Skretanje pogleda, isprepletanje prstiju, a ponekad i pogled u gornji desni kut znače da nam naš sugovornik vrlo vjerojatno laže, ali sada je poznato kako ih u tome spriječiti.

Najnovije istraživanje sa Sveučilišta u Tampereu pokazalo je, naime, da nas održavanje kontakta očima može učiniti iskrenijima.

U svakodnevnom životu, često smo se nalazili u situacijama kada nismo bili sigurno govori li nam netko istinu. Tada bismo osobu instinktivno pogledali u oči, a nedavno studija otkrila je da je kontakt očima u tim situacijama zaista koristan, piše Science Daily.  

Naime, grupa psihologa je pred sudionike istraživanja stavila zanimljiv zadatak - igru laganja, tj. govorenje neistina svojim suparnicima.

Igra se odvijala putem računala, a sastojala se od dva dijela. U prvome, sudionici su gledali prema donjem dijelu zaslona, a u drugom svog su suparnika gledali direktno u oči. Ispostavilo se da je kontakt očima smanjio razinu laganja u igri, prenosi Slobodna Dalmacija.

- Ovo je prva studija koja je pokazala efekt kontakta očima s drugom osobom i to ne mjerenjem bilo kojeg oblika neiskrenosti već samog laganja - istaknuo je Jonne Hietanen, autor studije.