Podijeli članak

Moderna i BioNTech nisu jedine firme koje rade na razvoju cjepiva. Znanstvenik Michael Piontek razvio je vakcinu na bazi stanica kvasca. U intervjuu za DW objašnjava zašto je njegovo cjepivo važno uprkos zaostatku u vremenu.

Michael Piontek je izvršni direktor firme Artes Biotechnology. Od završetka studija radi na istraživanju stanica kvasca.

Prvo Biontech, sada Moderna – ove firme izvještavaju o efikasnosti svojih cjepiva. Vi također radite na cjepivu, ali još niste spremni govoriti o njegovoj efikasnosti. Šta Vam je prolazilo kroz glavu kada je prva kompanija - Biontech - izašla u javnost sa svojim informacijama?

Iskreno, moja prva misao je bila: Divno, to su dobre vijesti, za sve nas. Jer, ako to funkcionira sa BioNTechom, onda će i kod nas funkcionirati. Na kraju, radi se o istom ciljanom proteinu koji posreduje imunološki odgovor, samo što ga mi proizvodimo na drugačiji način.

Vi radite sa stanicama kvasca i razvili ste cjepivo protiv hepatitisa B. koje je spremno za tržište. Što bi mogla biti Vaša prednost u odnosu na cjepivo  Moderne, Biontecha i drugih?

Postoje dvije glavne prednosti: Prva je dokazana sigurnost, jer već postoje cjepiva napravljena na istoj bazi, na bazi stanice kvasca. Dakle, imamo široku bazu podataka. Znamo da to djeluje i nikome ne šteti. Druga prednost je da ovaj kvasac možemo napraviti vrlo jeftino. Da budem pošten i fer, moram reći da naši partneri i oni koji su preuzeli naše licence i tehnologiju, sami proizvode cjepiva i plasiraju ih na tržište. Oni imaju velika postrojenja koja se sada koriste za proizvodnju cjepiva protiv hepatitisa, koja se mogu preusmjeriti, tako da se u njima sada vrlo jeftino i za velika tržišta može proizvoditi i cjepiva protv korone. To je svakako presudna stvar.

Cijene cjepiva još uvijek nisu transparentne - o njima se vrlo malo zna. Amerikanci za jednu dozu firmi BioNTech plaćaju 17 američkih dolara. Na osnovu čega bi Vi Vaše vaše cjepivo mogli ponuditi jeftinije?

Možemo ponuditi jeftinije jer iz već razvijenih cjepiva znamo da možemo proizvesti jednu dozu cjepiva za znatno manje od jednog eura, a da pritom postignemo odgovarajuće marže. Mi ne moramo ponovo uložiti još deset godina razvoja. Uz to su investitori u kompanije, koje su na burzama, do sada uložili puno novca i sada naravno žele povrat sredstava koja su uložili u razvoj. To kod nas nije slučaj, jer već ostvarujemo dobit. Niske proizvodne troškove možemo prenijeti direktno na kupca.

Sudeći po visokim cijenama, čini se da su cjepiva tvrtki BioNTech, Moderne & Co namijenjene zapadnom svijetu, a ne siromašnim zemljama ili zemljama u brzom razvoju?

To je definitivno tako i to ne samo zbog cijene. Razlog je što se mnoge RNK-vakcine (ribonukleinska kiselina) mora čuvati i distribuirati na minus 70 stupnjeva celzijevih. Zato mi ovdje u Njemačkoj govorimo o uspostavljanju centara za cijepljenje. Nećete moći otići liječniku i dobiti cjepivo koju je razvio BioNTech. Ako sada razmišljam o opciji odlaska u Indiju ili u Afriku i tamo je potrebno čuvati cjepiva lancem hlađenja na minus 70 stupnjeva. I zato mislim da to tamo neće funkcionirati. Rekao bih da to neće biti moguće u tri četvrtine svijeta.

Dokle ste došli sa razvojem svojeg cjepiva?

Tako smo daleko da smo napravili uzorke i sada radimo eksperimente na životinjama. To je nešto što možemo učiniti sami. Također smo izdali licencu za našu tehnologiju dvjema velikim, vodećim azijskim kompanijama za cjepiva. Tamo već uspostavljaju proizvodnju i započinju postupak odobravanja i nadamo se da će se vakcine moći koristiti u drugoj polovini sljedeće godine.

Vi ste, drugim riječima, za razliku od velikih farmaceutskih i biotehnoloških kompanija, skupu razvojnu fazu - tj. testove na ljudima - prenijeli na svoje partnere?

Svakako. Mi ne radimo testove na ljudima, jer za to nismo ovlašteni. To takođe znači da mi imamo dobar pregled nad našim financijskim rizikom. Ne igramo na kartu sve ili ništa. Naš rizik je pod kontrolom. Naša strategija je da i dalje budemo partner koji razvija cjepiva. 

Dakle, imate znatno manji rizik, ali i prilike za zaradom su također manje nego kod velikih proizvođača cjepiva?

Naravno, lavovski dio dobiti će ostvariti kompanije u Indiji koji proizvode cjepiva. Oni zarađuju sasvim druge sume novca. Ali to morate prihvatiti bez zavisti. Pri tom vi nemate garancije da ćete dobiti povrat uloženog novca. Pa ipak, za nas je to razumna raspodjela rizika i koristi. S tim možemo živjeti. Financijski nam je to još uvijek itekako prihvatljivo. Pored toga ja i dobro spavam – a to je od neprocjenjive važnosti.