Podijeli članak

Kanadska istraživačka tvrtka “Medgold Resources” pronašla je u Južnoj Srbiji bogata nalazišta zlata, piše Telegraf.

Skoro 20 milijuna tona zlata pronađeno je na nalazištima u neposrednoj granici s Bugarskom i Sjevernom Makedonijom. Megold Risorsis, naime, ima licence za istraživanje na dva tamošnja područja – Donje Tlamino i Surlica Dukat.

U okviru jednog projekta pronađene 19,3 tone zlata

U okviru projekta Tlamino pronašli su 19,3 tone zlata vrijednih nešto više od milijardu dolara. Sadržaj zlata na tom mjestu, u prosjeku, iznosi oko tri grama po toni. Inače, ležišta s gramom zlata po toni, ako je prate odgovarajuće količine rude, smatraju se profitabilnim. A ispitivanja se i dalje nastavljaju.

Istraživanja će se proširiti i na druge dijelove Srbije

Inače, “Medgold Resources” je u okviru istog projekta pronašao i sloj rude od oko 40 metara koji sadrži 8,32 grama zlata po toni, i gotovo nevjerojatnih 193 grama po toni srebra. Njihov cilj je da postanu vodeći istraživači zlata u Srbiji te su najavili kako namjeravaju proširiti svoja istraživanja i na druge dijelove Srbije.

Namjerava proširiti svoje aktivnosti i na druge dijelove Srbije. A istraživanja na jugu Srbije počela su još pedesetih godina kada su jugoslavenske državne tvrtke istraživale olovo i cink, piše Telegraf.