Podijeli članak

Pandemija koronavirusa koja je cijeli planet stavila u neko posebno stanje na poseban je način pogodila sport. Ekonomske posljedice se osjete već nakon nepuna dva mjeseca od izbijanja izvanrednog stanja a nije zaobišla ni najveće svjetske sportske gigante. Vrijeme je kada sport možda nije u prvom planu, ali kako se situacija u svijetu polako stabilizira, običnim ljudima sve više nedostaje sport.

Studentski Odbojkaški Klub Mostar u ovoj sezoni je bilježio najveće uspjehe u svojoj mladoj povijesti. Ekipa Darka Drmaća je nakon povratka u Premijer Ligu bilježila odlične partije o čemu svjedoči osvojeno peto mjesto na ljestvici nakon završetka regularnog dijela prvenstva. "Sokice" su uspjele osvojiti i Kup FBiH te izboriti plasman na Final Four državnog Kupa gdje su pružile dostojan otpor favoriziranoj ekipi UOK Banjaluka Volley. Premijer Liga je kao i sva natjecanja u našoj zemlji prekinuta a o njenoj budućnosti je još uvijek ništa ne zna. Ipak malo je vjerojatno da će se nastaviti, no službenih očitovanja o svemu još uvijek nema.

U odličnim partijama mostarskih odbojkašica u ovoj sezoni svojim nastupima pažnju je na sebe skrenula i mlada Sarajka Zerina Čengić, djevojka koja igra na poziciji srednjeg blokera. Devetnaestogodišnja odbojkašica SOK Mostara pokazala je da klub s njom može računati ozbiljno, a i da je velika perspektiva bosanskohercegovačke odbojke. Za Pogled.ba Zerina je pričala kako provodi dane bez odbojke, čime krati vrijeme u doba pandemije i što misli kada će se i kako odbojka i sport uopće vratiti na scenu.

"Neobično je, ljudi širom svijeta prinuđeni su zatvoriti se među svoja 4 zida" - otpočela je Čengić i nadovezala se
"Opet, koliko god da je to teško, time svi doprinosimo stvaranju bolje situacije za budućnost. Neobično je, ali evo, polazim od sebe kao mlade od sebe koja je navikla na dinamiku života i socijalne obveze i druženje. Došao je trenutak da većinu vremena provodim sama i da sve svoje dojučerašnje obveze svedem na minimum i na online obavljanje istih. Opet, smatram da je u usporedbi s ovim bilo i težih situacija koje su se prebrodile i preživjele pa će i ovo".

Misliš da se iz ovog stanja  mogla izvući neka korist?

"Pa vjerujem da smo svi ovo morali okrenuti nekako sebi u korist, iz svega lošeg izvući i nešto dobro. Polazeći od sebe konkretno mogu reći da sam kroz ovo stanje sebi omogućila dosta duži san koji mi je kronično falio zbog dosta obaveza, treninga, putovanja i utakmica i svega što je išlo uz moj način života. Sport se zaustavio ne samo kod nas već i u cijelom svijetu i sportaši treniraju uglavnom u svojim domovima te sam se i sama uvjerila koliko je zaista moguće odraditi dobar trening u kući. Ostale obaveze mi se nisu previše promijenile. Ujutro imam sate dok se poslijepodne posvetim obitelji i treningu koji je neizostavni dio svega. Propušten trening teško će se nadoknaditi i teško će se sam od sebe odraditi. Kući se može odraditi kvalitetan trening a on ovisi od nas samih, tj. kako ćemo tomu pristupiti".

Ipak, mjere polako ali sigurno popuštaju?

"Pa srećom jesu. To daje mogućnost izaći na trčanje, odraditi još kvalitetniji trening negdje u prirodi. Spremam se, doduše bez lopte koja mi jako nedostaje kao i taj odbojkaški trening, no što je tu je. U datim okolnostima se spremam i jedva čekam da sve prođe i nastavim tamo gdje sam stala kako ja, tako i moj tim. Pokušavam raditi na stvarima za koje mislim da su mi nedostajale i željno iščekujem povratak sporta, povratak odbojke".

Posljedice teško da će zaobići i odbojku?

"A nažalost, teško, voljela bih da sve bude kao prije, ne vjerujem. Sve će ovo utjecati na odbojku i sport, ali mislim da će sport ipak opstati i da će bh. sport naći izlaz iz svega ovoga. Vjerujem da će se naći neko rješenje koje će omogućiti da se bh. sport, te odbojka postepeno vrate na mjesto na kojem su bili prije pandemije, te prije svega na mjesto koje zaslužuju" - kazala je za Pogled.ba mlada Zerina Čengić, djevojka koja je kako smo na početku i napisali, velika perspektiva SOK Mostar a i domaće odbojke.

AU:B.B.