Podijeli članak

Nekoliko Zeničana ostalo je bez stanova zbog duga za grijanje, bez pokušaja naplate na drugi način. U JP "Grijanje" tvrde da to određuje sud, dok iz suda kažu da "Grijanje" predlaže sredstvo izvršenja naplate.  

Zeničanin P. Z. preminuo je posljednjih dana 2018. godine. Stan u njegovom vlasništvu ostavio je svojoj sestrični, koja ga je posljednjih nekoliko godina njegovala jer je bio teško bolestan. 

Pokrenut je ostavinski postupak, u okviru kojeg je od svih komunalija postojao samo dug za grijanje, i to u vremenu od 2007. do 2012., ukupno 350 KM za osam mjesečnih računa. 

Sestrična je platila i porez na nasljedstvo – da bi uslijedio šok. Dolaskom u Općinski sud Zenica saznaje da ne može upisati vlasništvo jer je stan prije pola godine kao predmet ovrhe prodat zbog duga prema JP "Grijanje" te da je kupac samo nekoliko dana nakon smrti njenog ujaka upisan kao novi vlasnik stana.

Novac od prodaje stana je na posebnom računu i tek će nakon odbitka duga prema JP "Grijanje", kao jedini nasljednik dobiti ostatak novca. Stan od 36 metara kvadratnih u centru Zenice, koji je na tržištu mogao postići cijenu od 45.000 KM, prodat je za 22 000 KM.