Podijeli članak

Razvod nikom nije zabavan, ali ako ste žena, onda su ovo za vas vjerojatno dobre vijesti. Istraživanja pokazuju da nakon razdvajanja od bračnog partnera, žene se osjećaju sretnije nego njihovi muški drugovi.

Više od polovice ispitanih žena (njih 53 posto) kazalo je da su 'mnogo sretnije' nakon razvoda, dok je manje od trećine (točnije 32 posto) muškaraca tvrdio isto.

U istraživanju je sudjelovalo 1060 rastavljenih Britanaca, muškaraca i žena, prosječna dob ispitanika bila je 54. A odgovarali su na više od 30 osobnih pitanja o svojim životima i razlozima razlaza piše Metro.

Nakon razvoda žene čak i koriste više pozitivnih riječi poput 'drago', ''slavlje' i 'uzbuđenje', dok muškarci govore o 'neuspjehu' i 'razočarenju' pokazalo je istraživanje. Uz to čak je 61 posto ispitanih žena rekao da uživa u novostečenoj slobodi i single statusu te da ne traže nove partnere. Dok isto to proživljava 47 posto muškaraca.

Trećina brakova raspadne se nakon pet godina
Više muškaraca još uvijek gaji osjećaje za bivšim partnericama njih čak 17 posto, dok isto osjeća tek osam posto žena. No to ih ne sprečava da ponovno počnu izlaziti i dejtati, a više od 30 posto su započeli nove veze.

Kad se govori o razvodima ne može se izbjeći razlog koji dovodi do toga, čak 49 posto ispitanika kazalo je da se njihov partner promijenio, a 14 posto je reklo da su oni ti koji su se promijenili. Ali situacija 'na terenu' nije tako jednostavno jer se većina brakova raspadne zbog više razloga. Uzajamna nesreća drugi je 'najpopularniji' odgovor, a na trećem mjestu razlog je bio da je jedan od partnera našao nekog trećeg. Iako se sedma godina smatra kriznom, ček trećina ispitanih raspad braka doživjela je nakon pet zajedničkih godina.

Sama odluka o razvodu je za većinu ljudi kratkoročna, više od polovice ispitanih razmišljalo je o razvodu manje od šest mjeseci. Međutim, žene su provele više vremena u razmišljanju o svemu prije nego su pokrenule proces. Osim toga ne čudi da su parovi koji su dulje bili u braku, kao i oni s djecom trebali više vremena.

Istraživanje je pokazalo da razvod ovih dana nije nikakva kontroverza i 86 posto ispitanih tvrdi kako on nije nešto čega bi se trebalo sramiti.