Podijeli članak

Ivana Soldo jedina je žena na području Hercegovine koja se aktivno bavi sportskim novinarstvom. Iako je još uvijek studentica diplomskoga Studija novinarstva na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, ona je lice koje se može sresti na skoro svakom aktualnom sportskom događaju u Mostaru i Širokom Brijegu, ali i šire. Ova mlada novinarka trenutno je zaposlena na portalu Jabuka.tv, a za Pogled.ba govorila je o svojoj ljubavi prema sportu i novinarstvu, počecima karijere sportske novinarke, položaju žena u ovoj profesiji i sl.

Razgovarala: Gabrijela Arapović

Kako ste otkrili svoju ljubav prema novinarstvu?

Ljubav prema novinarstvu postoji otkad znam za sebe. Zvuči kao klišej, ali uistinu je tako. Čitati i pisati naučila sam malo prije nego što sam pošla u osnovnu školu i ta strast i želja za novim informacijama i razvijanjem vlastite kreativnosti traje i danas. 

U svom novinarskom poslu najčešće se bavite sportskim temama, što je, može se reći, neobično za ženu, pa otkud zanimanje za sport?

Često volim reći kako sam odgojena na sportskim terenima. Sportove sam zavoljela prvotno uz mali ekran, umjesto crtića više sam voljela pogledati utakmicu ili utrku. Iako tada nisam znala ni pravila, nešto me je privlačilo da to sve pratim i upijam. Kasnije sam posjećivala razne sportske događaje, naravno, okušala se i u ulozi sportašice, ali to je vrlo kratko trajalo i nije vrijedno spomena. Međutim, znala sam da sport jednostavno mora biti dio mog života i tako sam došla do posla iz snova - sportskog novinarstva. 

Kakvi su bili početci rada u  sportskom novinarstvom?

Počeci početaka bili su pomalo satirični izvještaji za časopis u srednjoj školi, ali na profesionalnoj razini bio je to dolazak na NAŠU TV. Tu sam se prvi put susrela s pravom odgovornošću i činjenicom da moram doći do sugovornika, moram odraditi teren, napraviti prilog u određenom vremenskom roku i slično.

Što sve uključuje posao sportskog novinara?

Moj posao je jako uzbudljiv, ali nerijetko i stresan. Uključuje intervjue, razgovore, komentare, analize, izvještaje, portrete, odlaske na teren i pravovremeno izvještavanje s njih, praćenje novosti o raznim sportašicama, sportašima i klubovima te ono najvažnije, a što se možda ne vidi uvijek: pripremu. Svaki novinar bez obzira koliko je dobar na određenm području, uvijek mora odraditi dobru pripremu prije nego bilo kakav prilog počne raditi, a to nekad oduzme mnogo vremena. 

Nailazite li ponekad na prepreke zbog spola?

Ne mogu reći da sam naišla na prepreku isključivo zbog spola. Kolege su me oduvijek odlično prihvaćale, a na portalu Jabuka.tv dobila sam sjajnu priliku i slobodu da se pokažem u najboljem svjetlu. 

Možete li navesti neki simpatičan doživljaj na poslu?

Ima ih mnogo, ali scene s Bakom Sliškovićem uvijek su bile zanimljive. On se većinom na konferenciji za medije opusti prilikom razgovora s novinarima i tu bi se nerijetko našle i pokoje psovke, a kako sam uglavnom bila jedina žena u prostoriji, kada bi to shvatio, redovno bi mi se ispričao tako pred svima. 

Na koji način Vas vidi okolina u kojoj se nalazite?

Često me zatekne pitanje: "Kako se ti kao žena možeš razumjeti u sport?". To je za ne povjerovati u vremenu u kojem živimo, ali tako je. No, s druge strane, puno je više pozitivnih ili pak neutralnih reakcija okoline, kako bi zapravo i trebalo biti. 

Smatrate li da muškarac ženi može predstavljati konkurenciju u poslu isključivo zbog spola?

Da me netko to pitao prije nego što sam se aktivno počela baviti novinarstvom, odgovorila bih potvrdno, ali sada moram iz vlastitog iskustva reći da nisam stekla takav dojam. Imala sam priliku birati gdje želim raditi i za svoje mjesto pod suncem izborila sam se samo znanjem i vještinama, a diskriminaciju zbog spola nisam doživjela. 

Gdje se vidite u budućnosti?

Nezahvalno je prognozirati takvo nešto, ali ambiciozna sam i nadam se da ću napredovati i jednog dana raditi i sa svjetski poznatim "facama". 

Imate li neku poruku za mlade ljude Vaših godina? 

Poručila bih im da se trgnu iz svakodnevne monotonije, da uzmu život u svoje ruke, potrude se i ostvare ono što žele. Put do cilja posut je trnjem, ali sve se to isplati na kraju. Od kukanja nema ništa, a ako se na neki način ističete iz mase, posla za vas će uvijek biti pa čak i u BiH.