Podijeli članak

Bosna i Hercegovina je zaista moćna zemlja. Dok zemlje regije na sastanke šalju samo premijere ili predsjednike, mi šaljem predsjedavajućeg Vijeća ministara i predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Doduše, u BiH je trenutno jedna osoba šef zakonodavne i izvršne vlasti, ali za razliku od npr. Vučića koji je samo predsjednik Srbije, Zvizdićeve dužnosti zvuče kao da dolazi iz Zvjezdanih staza. 

Zvjezdani Zvizdić je tako danas još jednom ponovio kako euroatlanske integracije za BiH nemaju drugu alternativu. Naravno, svi su umorni od ovakvih izjava i pitanje je koliko i njima ima istine, ali kada nemaš što pametnije za reći, onda ponavljaš tu mantru. 

Zvizdić je izjavio kako BiH nema konsenzus o inicijativi za ukidanje prepreka za slobodni protok roba, usluga, kapitala i ljudi o kojoj je danas razgovarano na sastanku lidera zapadnog Balkana u Ohridu.

- Potrebno je da institucije BiH, Vijeće ministara BiH i Predsjedništvo BiH, budu službeno upoznati sa sadržajem ove inicijative, sa očekivanim benefitima i modelima na bazi kojih će se riješiti i ukloniti postojeće carinske barijere, ali i unaprijediti ekonomska suradnja unutar zemalja zapadnog Balkana. Prema tome BiH će svoj konačan stav donijeti u skladu sa našim procedurama i poslije ozbiljne analize ovlaštenih institucija, poslovne zajednice i stručnjaka koji se bave različitim oblastima koje tretira ova inicijativa – kazao je Zvizdić na press-konferenciji.

Kaže da ako je jedan dio ovakve inicijative „mini Šengen“ ili brisanje granica onda je, kako ističe, s stajališta Bosne i Hercegovine nelogično ili nemoguće brisati granice koje prethodno nisu međusobno potpisane.

- U ovom slučaju govorim o potpisivanju granica - ugovora o granicama između BiH i Hrvatske , te BiH i Srbije. Prema tome do idućeg sastanka u Albaniji očekujemo službenu informaciju o detaljima ovakve inicijative, koja će se poslije analize ovlaštenih institucija naći na razini Vijeća ministara i Predsjedništva - naveo je Zvizdić.

A tko je pozvaniji da govori o tome od Zvizdića koji je jedini europski dužnosnik koji je šef izvršne i zakonodavne vlasti. A navodno je BiH demokratski ustrojena država.