Podijeli članak

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, sastao se danas u Beču s predsjednikom Republike Austrije Alexanderom van der Bellenom.

Predsjedavajući Komšić dočekan je u Beču uz vojne počasti. 

Tijekom dužeg i otvorenog razgovora sugovornici su razmijenili mišljenja o političkim i društvenim procesima u Europi i regiji. 

Sugovornici su bilateralnu suradnju Republike Austrije i države Bosne i Hercegovine ocijenili kao odličnu, te izrazili zadovoljstvo ukupnim odnosima dvije države.

Konstatirano je da je Republika Austrija najveći investitor u Bosni i Hercegovini, te je navedeno da u Republici Austriji živi i privređuje oko 200 tisuća Bosanaca i Hercegovaca. Istaknuto je da Bosna i Hercegovina u ekonomskim odnosima s Republikom Austrijom bilježi suficit. S druge strane, izražena su očekivanja o daljnjim ulaganjima u BiH, a posebno u oblast drvne industrije, piše Radio Sarajevo

Obostrano su naglašene izuzetne prijateljske, kulturološke, povijesne veze i obrazovne veze između dvije države.

Tijekom sastanka predsjednik Republike Austrije zahvalio je predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću na podršci Bosne i Hercegovine njegovoj inicijativi u oblasti klimatskih promjena.

Alexander van der Bellen kazao je da ova zemlja podržava ulazak čitave regije jugoistočne Europe u Europsku uniju, zanimajući se za odnose u regiji i za dinamiku procesa formiranja nove vlasti u Bosni i Hercegovini.

Upoznavajući predsjednika Republike Austrije s političkim prilikama u Bosni i Hercegovini, predsjedavajući Komšić upozorio je da su razlozi neformiranja vlasti dublje političke prirode, ističući da pojedini politički akteri ne poštuju zakone i odluke institucija države Bosne i Hercegovine u pogledu euroatlantskih integracija, iako su donesene i potpisane upravo od strane istih političkih faktora. Naveo je da je za Bosnu i Hercegovinu nemoguće de se vraća nazad, posebno u oblasti NATO integracija jer je to protuzakonito i predstavlja politički problem. Predsjedavajući Komšić je istaknuo kako ne vidi razlog zbog kojeg bi se prekidao put Bosne i Hercegovine u NATO.

Komšić je naglasio da se vojna neutralnost Austrije, koja se u političkom diskursu u BiH zloupotrebljava kao navodni argument protiv NATO integracija BiH, ne može dovoditi u vezu s političkim intencijama protivnika NATO integracija u BiH, jer se radi o potpuno različitom shvatanju neutralnosti.

Komšić je dodao da NATO za BiH znači sigurnost i stabilnost koju posjeduje Republika Austrija, čime bi strah od sukoba, kroz provođenje reformi, bio zauvijek otklonjen.

Predsjedavajući Komšić kazao je da potpisuje svaku riječ iz Mišljenja Europske komisije, odnosno preporuke i mjere koje je potrebno poduzeti kako bi se Bosna i Hercegovina približila EU kroz ispunjavanje europskih standarda i odbacivanje antieuropskih koncepata, jer u Mišljenju EK nema koketiranja s etničkim konceptima.

Predsjednik Republike Austrije Alexander van der Bellen sa zadovoljstvom je prihvatio poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića za službenu posjetu Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.