Podijeli članak

Eliminiranjem Grčke hrvatska nogometna reprezentacija i službeno se kvalificirala za Svjetsko prvenstvo koje će se od 14. lipnja do 15. srpnja iduće godine igrati u Rusiji.

Na ždrijeb skupina nećemo morati toliko dugo čekati. On će se održati u petak 1. prosinca u Kongresnoj palači Kremlin u Moskvi, s jednom bitnom novošću u odnosu na ždrijeb skupina za prošlo SP u Brazilu.

FIFA je djelomično promijenila koncept određivanja jakosnih skupina ždrijeba. Djelomično, jer i dalje će se prva jakosna skupina (tzv. pot) formirati na način da će u njemu biti domaćin (Rusija) plus još sedam najbolje rangiranih reprezentacija s FIFA-ine ljestvice objavljene 16. listopada ove godine (Njemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska, Francuska).

Međutim, novost je da će sve jakosne skupine, od prve do četvrte, biti formirane prema poretku na ljestvici FIFA-e. U prijevodu to znači da su, od zasad kvalificiranih reprezentacije, u drugom potu Španjolska, Švicarska (eliminirala Sjevernu Irsku), Engleska, Kolumbija, Meksiko i Urugvaj.

Hoće li se na jedno od dva preostala mjesta u durgom potu uspjeti ugurati i Hrvatska, saznat ćemo nakon uzvratne utakmice interkontinentalnog doigravanja Peru - Novi Zeland (0:0 u prvoj utakmici) te uzvratnog dvoboja europskog dijela dodatnih kvalifikacija Italija - Švedska (Šveđani brane 1:0 prednost iz prve utakmice). Ako ispadnu ili Peru ili Italija, Hrvatska će biti u drugom potu i samim time imati bolji ždrijeb.

Jakosne skupine u ždrijebu za SP:

1. pot: Rusija, Njemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska, Francuska

2. pot: Španjolska, Švicarska, Engleska, Kolumbija, Meksiko, Urugvaj, Peru?, Italija?

3. pot: Hrvatska, Danska ili Irska, Island, Kostarika, Tunis, Egipat, Iran, Senegal

4. pot: Srbija, Nigerija, Australija ili Honduras, Japan, Panama, Maroko, Južna Koreja, Saudijska Arabija

Najpoželjnija skupina (Hrvatska u drugom bubnju)
Rusija, Hrvatska, Iran, Maroko

Najnepoželjnija skupina (Hrvatska u trećem bubnju)
Brazil, Španjolska, Hrvatska, Japan