Podijeli članak

Premijerka Belgije Sophie Wilmès jučer je imala neprijatan doček prilikom službene posjete bolnici u Bruxellesu, nakon što su zdravstveni radnici u znak prosvjeda okrenuli leđa dok je ona pored njih prolazila u službenom automobilu.

"The Brussels Times" piše da je riječ o bolnici Saint Peter koja je zapravo sve vrijeme bila glavna tijekom pandemije virusa u kojoj se osoblje borilo da pruži potrebnu medicinsku pomoć svim pacijentima zaraženim virusom. Prvi belgijski pacijent Philipe Soubri liječen je u njoj nakon povratka iz kineskog Wuhana gdje je i započela pandemija.

Kako je rastao broj zaraženih i ostale bolnice su se priključile liječenju pacijenata, a premijerka Wilmes je jučer bila u planiranoj posjeti bolnici Saint Peter u Briselu, kao i bolnici Delta u Auderghemu, prenose Nezavisne, međutim, to je bio prvi put da je posjetila ove ustanove otkako se koronavirus pojavio u Belgiji.

"Posjeti bolnicama Delta i Saint Peter bili su od izuzetne važnosti prije svega zbog susreta i dijaloga medicinskog osoblja i mene. Zdravstvena situacija, mentalno zdravlje, vrednovanje posla, kao i finansiranje zdravstvene zaštite, samo su neke od tema o kojima smo raspravljali", napisala je na Twitter profilu premijerka Wilmes.

Međutim, dijalog s medicinskim sestrama i drugim zaposlenicima djelovao je potpuno drugačije tijekom njenog dolaska. Kada je njen automobil prolazio pored bolnice Saint Peter i krenuo prema ulazu, zdravstveni radnici su u dva reda stajali na tom mjestu, ali okrenuti leđima, a neki od promatrača su to objasnili kao sramotan potez.

Ipak, predstavnici zaposlenih su kasnije kazali kako je upravo medicinsko osoblje razočarano vladinim postupanjem s pandemijom pogotovo kada je riječ o upravljanju krizom i ophođenju prema zdravstvu generalno pri čemu se, između ostalog, misli na niske plaće, nedostatak osoblja, kao i na smanjenje budžeta namijenjenog ovoj djelatnosti.

Također su nezadovoljno pokušajem vlade da zaposli nekvalificirano osoblje koje bi trebalo pružiti medicinsku uslugu pacijentima, umjesto da se angažiraju ljudi iz struke.Generalni direktor bolnice Saint Peter trudeći se popraviti situaciju kazao je kako je posjet premijerke veoma značajan.

"Medicinski radnici su bili suočeni s mnoštvom emocija. Umorni su i u pojedinim trenucima jako nervozni zbog svega što se događalo i vjerujem da je to rezultiralo onakvim postupkom", kazao je Leroj.

U međuvremenu glasnogovornik kancelarije premijerke je kazao da je "cilj vlade da upravlja krizom, a ne da je dodatno oteža te da je zbog toga nekada neophodno donijeti teške odluke".