Podijeli članak

Rekordno visoke temperature koje su zahvatile Europu mogle bi utjecati na urušavanje stropa i zidova katedrale Notre-Dame, upozorili su stručnjaci.

Philippe Villeneuve, francuski arhitekt i restaurator povijesnih spomenika, kazao je da su kameni zidovi katedrale još uvijek natopljeni vodom, što je posljedica gašenja požara u travnju. Uz rekordne temperature koje se ovaj tjedan očekuju u Parizu, zidovi bi se mogli prebrzo osušiti, a konstrukcija katedrale i dalje je vrlo krhka, pojašnjava Villeneuve.

"Strahujem da bi zidovi i potporni stupovi, dok se budu sušili, mogli izgubiti svoju strukturnu kvalitetu i koheziju te popustiti", rekao je. Kaže da bi se, za razliku od zvonika i ostalih dijelova katedrale njezin strop mogao urušiti jer mu eksperti još uvijek ne uspijevaju pristupiti ni s gornje ni s donje strane.

Stručnjaci trenutačno rade na stabilizaciji konstrukcije katedrale prije početka radova na rekonstrukciji. Predsjednik Emmanuel Macron obećao je da će Notre-Dame biti obnovljen za pet godina. Radnici su postavili golemu bijelu ceradu preko olučenog stropa, stabilizirali su vrh katedrale te postavili desetke senzora da bi se detektirala svaka promjena. 

Europske se države bore s iznimno visokim temperaturama koje su u srijedu bile više od 40 Celzijevih stupnjeva, a prognozira se da će u predstojećim danima biti još toplije, prenosi Hina.