Podijeli članak

Uhićena grupa od 22 člana za koju se sumnja da se organizirano bavila podvođenjem u Srbiji ali i BIH, još jedna je u nizu koja je zgrnula velike svote novca baveći se prostitucijom. Nakon što su pali u ruke policiji, otkriveno je do detalja na koji način su funkcionirali, što neodoljivo podsjeća na grupe uhićene minule godine.

Nakon što je policija u jednog beogradskom hotelu zatekla prostitutke s državljanima Turske, prošle godine u ožujku pali su Šapčanin Mihailo Maksimović, jedan od najpoznatijih makroa i njegov brat Dušan Milenković koji mu je u tom "biznisu" pomagao.

Kod Mihaila Maksimovića kome su lisice na ruke stavljene na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" pronađene su uredno vođene evidencije o tijekovima poslovanja, djevojkama, klijentima, njihovim navikama, aktivnostima zabilježene u četiri mobilna telefona i laptopu.

Osim toga, u dokumentaciji su nađeni podaci s porukama adresama, katalozi golih djevojaka i podatci u uplaćenim novčanim sumama. Šapčanin je čak imao i urednu evidenciju koja djevojka je kada slobodna, koja ne može da radi zbog mjesečnog ciklusa...

Od zarada prostitutki, kako smo kasnije saznali uzimao je najčešće trećinu, rijeđe 50%. Djevojke su usluge pružale u luksuznim hotelima i apartmanima u Beogradu koje je iznajmljivao i uređivao Maksimović, uz troškove hrane i pića, angažiranje vozača i ponekad taksista.

Uloga njegovog kasnije uhapšenog brata Dušana bila je da vodi računa o djevojkama. On ih je odvozio i dovozio na sastanke s klijentima, brinuo o njihovoj sigurnosti i bavio se logističkim dijelom posla.

Krajem prošle godine njima je u Višem sudu u Beogradu potvrđena optužnica kojom se Maksimoviću na teret stavlja trgovina ljudima i posredovanje u vršenju prostitucije, a Milenkoviću posredovanje u vršenju prostitucije. Suđenje je zakazano za 26. veljače. 

Porodica Nikolić iz Mirijeva

Vjerojatno najbizarniji slučaj podvođenja prošle godine potresao je Srbiju kada su u beogradskom naselju Mirijevo uhićeni članovi porodice Nikolić.

Naime, samo dva mjeseca nakon Mihaila i njegovog brata uhićeni su supružnici Jasmina (44) i Goran Nikolić (50), njihova djeca Kristina (24) i Miroljub (19), rođak Bajram Demiri (46) i Goranova snaha Marina Radosavljević (38) koji su uhapšeni u svibnju zbog sumnje da su podvodili djevojku (19).

Bandu porodice Nikolić predvodila je Jasmina (44) koja je u posredovanje u prostituciji uvukla supruga Gorana (50), kćerku Kristinu (24) i sina Miroljuba (19). U ogavnom biznisu priključio im se i Goranov rođeni brat.

Ispostavilo se da su Nikolići 10 mjeseci držali zatočenu 19-godišnju djevojku koja se najprije zaljubila u sina Miroljuba i tako bila namamljena da dođe kod njih. Počeli su da manipuliraju njome, govoreći joj kako nemaju novca i da bi ona zauzvrat trebalo da se žrtvuje i doprinese tako što će imati seksualne odnose s mušterijama koje Nikolići "nabace".

Osim ucjena i manipulacija, djevojka se suočavala sa užasnim maltretiranjem i batinanjem.

Njihov princip rada funkcionirao je tako što je Jasmina postavljala oglase na internet, njega 24-godišnja kćerka se javljala na telefon predstavljajući se kao djevojka s kojom će se klijenti sastajati, a muški članovi su bili zaduženi za logistiku, odnosno odvoženje i dovoženje djevojke.

Svi oni su sa Tužiteljstvom za organizirani kriminal sklopili sporazum o priznanju krivice, krajem listopada prošle  godine.

Pao i drugi ogranak Nikolića

U drugoj akciji policije uhićeni su Goranov brat Zoran Nikolić, njegova žena Marina Radosavljević i Andrijana Stojanović zbog trgovine ljudima i protiv njih je optužnica potvrđena početkom prosinca.

Iznajmljivali stanove, osiguranje...

Nakon jučerašnjeg spektakularnog uhićenja u Beogradu, otkriveno je kako je grupa od 22 osobe podvodila veliki broj žena, a o tome koliko su bili moćni govori podatak da su nedavno proslavili 15 godina postojanja!

Oni bi jedni drugima davali nadimke kako slučajno ne bi bilo "provaljeni". Djevojke su se s klijentima sastajale u iznajmljenim stanovima mahom na Novom Beogradu ispred kojih je bilo osiguranje. Imali su osobu zaduženu samo za vođenje evidencije koja je u bilježnici uredno imala pribilježeno sve o klijentima i novcu.

Prilikom pretresa stanova i prostorija koje koriste osumnjičeni policija je oduzela veću sumu novca, 176 mobilnih telefona, 12 laptopova, kao i internu dokumentaciju koju su članovi vodili. Također, pronađena je i privremeno oduzeta manja količina opojne droge, municija, kao i četiri vozila koja su korištena u izvršenju ovog krivičnog djela, piše blic.rs