Podijeli članak

Policija je u Gradišci oduzela šest putničkih automobila od osoba koja su višestruki povratnici u izvršenju prometnih prekršaja i koji imaju veće iznose neplaćenih novčanih kazni.

Kako je priopćeno iz PU Gradiška tokom pojačane kontrole učesnika u prometu izvršeno je i privremeno oduzimanje šest putničkih vozila, zbog počinjenih težih prekršaja iz oblasti sigurnosti prometa, gdje su propisane zaštitne mjere i zbog bojazni da će nastaviti sa vršenjem prekršaja.

"Pojačana kontrola sudionika u promet vrši se putem suvremenih radarskih sistema namijenjenih za digitalno snimanje prekršaja prekoračenja brzine, bez zaustavljanja vozila, a u akciji su angažovani i službeni presretači", navedeno je iz PU gradiška.

Ističu da je tokom sprovođenja pojačanih mjera i radnji, odnosno od 1. veljače,  navedenim radarskim sistemima do sad evidentiran 901 prekršaj prekoračenja brzine kretanja vozila, pišu Nezavisne

Podsjećaju da mobilni radarski sistem funkcionira u svim vremenskim uvjetima, i da poseban efekt postiže u noćnim uvjetima, a moguće je i mjerenje brzine vozila na udaljenosti od 500 metara, u više prometnih traka u oba pravca.

"Također, navedeni radarski sistem smanjuje mogućnost korupcije, jer svaki od uređaja ima memoriju na koju policijski službenik ne može da utiče, a vozačima koji počine prekršaj evidentiran navedenim radarskim sistemom, obavještenje o učinjenom prekršaju dostavlja se na prijavljenu adresu prebivališta", navode iz policije.