Podijeli članak

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona priopćila je da su tijekom ove godine uhitili 130 osoba zbog zloupotrebe opojnih droga.

Uprava policije MUP-a Srednjobosanskog kantona ističe da su u tijeku 2019. godine kao jedan od prioritetnih zadataka postavila borbu protiv zloupotrebe opojnih droga, što se pokazalo u potpunosti opravdano.To potvrđuje činjenica da je tijekom ove godine podnesen ukupno 121 izvještaj protiv 130 osoba, od kojih je oko 40 posto povratnika u vršenju ovih kaznenih djela.

"Od ukupnog broja izvještaja, 42 su podnesena zbog činjenja kaznenog djela 'neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga', dok je 79 izvještaja podneseno zbog činjenja kaznenog djela 'posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga'. U odnosu na isto razdoblje prethodne godine, broj izvještaja je povećan za 20 posto. Kada je u pitanju vrsta opojne droge, najviše je zastupljena marihuana, zatim speed, ecstasy, kokain, heroin i drugi", piše u priopćenju za javnost.

U cilju realizacije ovih zadataka osmišljen je drugačiji pristup u radu policijskih službenika, a između ostalog formirani su timovi za droge u svim policijskim upravama i Sektoru kriminalističke policije MUP-a, koji su obučeni i specijalizirani za ovu problematiku, prenosi Klix.

"O uspješnosti navedenih timova za droge, govori i podatak da je u samo jednoj akciji na području Kiseljaka zaplijenjen oko 1 kg opojne droge speed, koja je oduzeta, a izvršitelj je lišen slobode. U okviru navedenih aktivnosti, važno je istaći da je u suradnji s Ministarstvom sigurnosti BiH, u pećima firme B.S.I. iz Jajca uništeno oko 500 kilograma različitih opojnih droga, koje su zaplijenjene tijekom proteklih godina na području Srednjobosanskog kantona, a čija se ulična vrijednost procjenjuje na oko 4,5 milijuna konvertibilnih maraka", kazali su iz MUP-a SBK.

Pored aktivnosti koje se provode na području SBK, policijski službenici Uprave policije MUP-a Srednjobosanskog kantona ostvaruju dobru suradnju i s drugim policijskim agencijama, koja je za rezultat imala zapljenu većih količina opojnih droga na području Sarajeva, Bosanske Gradiške i drugih.

"Posebno je važna činjenica da je određen broj slučajeva bio rezultat dobre suradnje s građanima, odnosno da se pravovremenim dojavama građana došlo do saznanja koja su na kraju imala za rezultat lišenje slobode osoba osumnjičenih za zloupotrebu opojnih droga, kao i zapljenu droge. U cilju poboljšanja stanja sigurnosti u ovoj oblasti, apeliramo na građane da nastave suradnju s policijom, te da sve korisne informacije blagovremeno dostave u najbližu policijsku stanicu", poručili su iz MUP-a SBK.

MUP SBK apelira i na obrazovne institucije, ali i roditelje učenika da ostvaruju bližu suradnju s policijom u cilju sprečavanja i suzbijanja ove društveno opasne pojave.

"Navedene aktivnosti se nastavljaju i u narednom razdoblju", zaključuju iz MUP-a SBK.