Podijeli članak

Anonimno pismo o teškim uvjetima izdržavanja zatvorske kazne u sarajevskom zatvoru pristiglo je na adresu naše redakcije, navodi  klix.ba. Direktor je poručio da zatvor nije ljetovalište.

Osuđenik se u anonimnom pismu, pristiglom na adresu naše redakcije, požalio na teško izdržavanje kazne zatvora u Kazneno-popravnom zavodu Sarajevo, napomenuvši da se pretresi prostorija vrše i po danu i po noći, da su zatvorenici 24 sata pod videonadzorom te da se osjeća kao da je u Auschwitz.

Sadržaj pisma smo predočili direktoru tog zavoda Faruku Zubčeviću i nije ništa negirao. Naprotiv, uvedene sigurnosne mjere opisao je  kao nužne, da bi na koncu svi bili sigurni, i osuđenici, i zatvorenici, ali i čuvari.

"Nije zatvor ljetovalište", zaključio je direktor Zubčević.

Konstantni pretresi i strah

"Ovo je tipični logor Auschwitz. Policijski stražari vrše pretrese prostorija i po danu i po noći. Svakodnevno su u zatvoru pripadnici policijskih uprava MUP-a, FUP-a, kao i pripadnici SIPA-e. Ovo više nije zatvor, ovo je vrsta policijske stanice", stoji u pismu anonimnog osuđenika.

Navodi kako su u stalnom strahu jer se i po noći vrše pretresi ćelija te kako se za to koriste psi obučeni za pronalazak droge i psi obučeni za napad.

"U stalnom smo strahu jer se i po noći vrše pretresi ćelija, kao i osuđenih osoba, a zavod je opremljen i suvremenom tehnologijom. Totalno je pokriven videonadzorom koji nas 24 sata dnevno nadgleda i smatramo da se od ovog zatvora pravi logor, jer nas osuđenike pretresaju prilikom izlaska iz soba i također prilikom povratka u sobe. Ovaj zatvor je kao u američkim filmovima", požalio se anonimni zatvorenik.

Napisao je kako su osuđenicima oduzete mogućnosti da vrijeme izdržavanja zatvorske kazne koriste u medicinskim ustanovama.

"Kada vas vode u bolnicu, vežu vam i noge i ruke, tako da vas blamiraju pred ljudima i liječnicima. Eseda Radeljaša su po naređenju direktora vezali za krevet i tako ga primorali da sam traži da ga vrate u zatvor", stoji u pismu.

Napominje se također da zatvorska straža ima posebnu taktiku kada treba pustiti određenu osobu iz pritvora, budući da zovu tužiteljicu da pitaju treba li im ta osoba kako bi mogli da je zadrže.

"Ja sam bio i u drugim zatvorima, Zenici, Mostaru, Orašju... Tamo policija nosi telefone i poštuju se ljudska prava, s ljudima se može razgovarati i ublažiti zatvorske dane. Ovdje ne možeš ništa osnovno ljudsko i sve je u strahu. Da bi dobio uvjet, moraš surađivati s MUP-om, SIPA-om i OSA-om", požalio se jedan od "stanara" KPZ-a Sarajevo.

Nije robija godišnji odmor

Direktor KPZ-a Sarajevo Faruk Zubčević je kazao da u osnovi nema ništa netočno u pismu te da iza svakog navedenog segmenta pojedinačno, koje smo mu predočili, stoje jasni pravilnici i zakoni.

"Izdržavanje zatvorske kazne nije godišnji odmor i zatvor nije ljetovalište, određena vrsta sankcije mora postojati. Na koncu, vidim da je zatvorenik najviše primjedbi imao na sigurnosni segment. Takav sistem je bilo nužno uspostaviti i nužno ga je konstantno provoditi, kako bi se zaštitili i osuđeni i pritvoreni, ali i zatvorski čuvari", rekao je Zubčević.

Navodi kako u pismu nije navedeno, što je prema njegovom mišljenju zatvorenicima najviše zasmetalo, da su oduzeti elementi korupcije koji su se provodili preko odvjetnika.

"Određeni broj odvjetnika redovno je dostavljao pakete osobama koje zastupaju, kao i onima koji nisu njihovi klijenti. Pretpostavlja se da su to radili kako bi pridobili klijente da ih brane po službenoj dužnosti. Mi smo tu praksu prekinuli i logično je da će se javiti određena negodovanja. Isto je i s uplatama preko BH Pošte. Mi smo zatražili veću kontrolu i ta se praksa efikasno provodi", zaključio je Faruk Zubčević.