Podijeli članak

U Banjoj Luci je danas održana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske sa samo jednom točkom dnevnog reda - Informacija u vezi sa  djelovanjem Ustavnog suda BiH, koju je predložila predsjednica entiteta Željka Cvijanović, nakon nedavne odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu.

Nakon skoro osam sati rasprave zastupnika u NSRS, Cvijanović se zahvalila svim zastupnicima na sudjelovanju, te se pristupilo glasanju.

Zastupnici su usvojili sve zaključke koje je predložio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Podsjećamo, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je svoje izlaganje počeo riječima: "Godbye BiH, welcome RSexit!"

- Ovdje smo jer smo poniženi i prevareni, manje vrijedni, kao što mnogi sa Zapada misle o nama - da smo manje vrijednosti - zato se ovako ponašaju. RS i srpski narod nemaju šanse u BiH na ovim prostorima. Mi smo kategorija koju mrzi "političko Sarajevo" i koja se ne prihvata, koja se želi uništiti. Sve drugo bilo bi nepošteno prema ovom narodu. Kada tu dodate mešetare, od veleposlanika koji su ovdje, onda vam je jasno kako nas promatraju - rekao je Dodik.
Usvojeni su sljedeći zaključci:

1. Narodna skupština Republike Srpske potvrđuje privrženost Republike Srpske Općem okvirnom sporazumu za mir u BiH, posebno izvornom tekstu Ustava BiH kao Aneksa IV.

2. Narodna skupština Republike Srpske obvezuje predstavnike Republike _ Srpske u instuticijama BiH da predlože u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje Zakona o prestanku mandata stranih sudaca i izboru domaćih sudaca u Ustavnom sudu BiH.

3. Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Republike Srpske da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom Federacije BiH sa ciljem definiranja granične linije između Republike Srpske i Federacije BiH, a u skladu sa Aneksom II Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

4. Narodna skupština Republike Srpske obvezuje predstavnike Republike Srpske u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u tijelima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudaca izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu.

5. Narodna skupština Republike Srpske naglašava da je Republika Srpska strana potpisnica svih aneksa Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, samim tim i Aneksa IV koji je Ustav BiH.

6. Narodna skupština Republike Srpske potvrđuje da su Visoki predstavnici i Ustavni sud BiH kršili Daytonski sporazum i Ustav BiH i na taj način izmijenili politički sistem suprotno Općem okvirnom sporazumu za mir u BiH, a koji je ugovor međunarodnopravnog karaktera.

7. Narodna skupština Republike Srpske obvezuje sve institucije Republike Srpske da ne prihvaćaju i ne provode bilo kakve buduće antidaytonske i nedemokratske odluke Visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH.

8. Narodna skupština Republike Srpske traži da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim tijelima BiH informiraju Narodnu skupštinu o provođenju ovih zaključaka u roku od 60 dana. 

Zanimljivo, nigdje se ne spominje uvjet o promjeni Izbornog zakona, a što je bila tema nedavnih razgovora Milorada Dodika i Dragana Čovića u Istočnom Sarajevu.