Podijeli članak

Zastupnici Skupštine Sarajevske županije na današnjoj sjednici nisu dozvolili da bivši ministar u Vladi FBiH Salmir Kaplan kupi stan od Fond SŽ za izgradnju stanova za članove obitelji šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilizirane borce i prognane osobe.

Salmir Kaplan je 2009. godine uplatio za stan Fondu SŽ u vogošćanskom naselju Rosulje pod povoljnim uvjetima.

Zastupnik Samir Suljević, rekao je da je vrlo razočaran da Kaplan može kupiti stan pod povoljnim uvjetima, a ima mnogo boraca kojima je to potrebnije.

- Zbog toga je upitna moja podrška Fondu. Kad je Kaplan prijavljen u Fond za dobivanje stana? Koliko znam nije bio registriran. Poznajem ženu koja se 1992. godine udala i dobila djevojčicu muž joj poginuo, djevojčica je završila fakultet, a nakon 25 godina nisu dobili stan - kazao je Suljević.

Igor Stojanović, je kazao da Fond nije stvoren da preko njega stanove može dobivati bilo tko.

- I Adi Kalem aktualni ministar prometa treba dobiti stan od Fonda. To je postalo besmisleno i ne znamo tko je na tim listama. Ove organizacije služe za pranje para i trebamo ozbiljno razmisliti što se radi preko ovih fondova. Ako treba onda ukinimo ove fondove. Mi samo stvaramo socijalnu državu i 70 posto novca iz proračuna izdvajamo za socijalu. Upravo sam pronašao podatak da je Kaplan 2009. godine bio savjetnik državnog ministra. Ako je on taj koji treba pod povoljnim uvjetima dobiti stan onda trebamo ukinuti Fond – stav je Stojanovića

Faruk Kapidžić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša odgovarajući na pitanja zastupnika, kazao je da je problem u tome što preko Fonda takve poticaje dobivaju i mladi.

- Fond kupi parcele i sređuje dozvole što je komplicirano. Kaplan se prijavio za kupovinu stana 2009. godine i tada je bio u kategoriji mladih. To se dešava 2009. godine i promijenilo se ministara i ne znam da li je bilo prioritetnije da neko drugi dobije ovaj stan. Godine 2014. potpisuje ugovor za stan. Zgrada je završena 2018. godine i tek sada je došlo na prodaju. Fond ne može prodati ni jedan stan i tek kada se završi zgrada sklapa se ugovor s kupcima, a to mora odobriti Vlada i Skupština SŽ i tu nema ništa sporno – kazao je ministar Kapidžić, piše Faktor.