Podijeli članak

Žene u BiH žive u prosjeku osam godina duže nego muškarci, podatak je Zavoda za javno zdravstvo FBiH. 

U izvještaju Zavoda navodi se da je prosječan životni vijek građana BiH 79 godina, prosjek starosti muškaraca je 75, dok žene u većini slučajeva proslave i 83. rođendan.   

Razlozi za ovakve statistike kojima se bavi i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), ne samo kod nas nego i u svijetu, prema mišljenju stručnjaka, višestruki su, a znanstvene teze o tom pitanju su brojne. 

Psiholog Čedomir Novaković kaže da bi razlog za to mogao ležati u činjenici da su žene zaštićenije od muškaraca, odnosno da su manje izložene ratovima i kataklizmama. 

"Može se reći da su žene, u odnosu na muškarce, zaštićenije od napornog fizičkog rada i izlaganja nepredviđenim faktorima, i upravo to bi mogao biti jedan od razloga što su dugovječnije", smatra on.

Nove tehnologije kojima se može pratiti ljudski život mogle bi odgovoriti na pitanje koji su faktori primarni, sekundarni, a koji tercijarni kada se govori o dugovječnosti, navodi Novaković. 

On ističe da se žene koje malo više pričaju, a nekad, uvjetno rečeno, i zvocaju muškarcima, na taj način zapravo oslobađaju od stresa i unutrašnjeg pritiska. A svako pražnjenje, navodi Novaković, donosi neki efekt. 

"Otvaranje tog emotivnog ventila, želje da se ispriča, odnosno da se izgalami na muža, dijete, komšiju... može kod žene imati psihoterapijski efekt olakšanja. S druge strane, muškarci odu u kavanu, na utakmicu... dakle, na mjesta gdje postoji masovno olakšanje", pojašnjava Novaković, dodajući da su, uprkos svemu, žene ipak češći posjetitelji psiholoških i psihijatrijskih ordinacija.