Podijeli članak

Kao malo gdje u svijetu i Europi, vatrogasci u BiH u sezonama požara moraju voditi bitku na dvjema frontama, i to jednu protiv vatrene stihije, a drugu protiv minskih polja sa zaostalim minama i neeksplodiranim ubojitim sredstvima. Prvu borbu vode protiv vidljivog neprijatelja koji guta sve pred sobom, a ovu drugu protiv podmuklog koji vreba zakopan na crtama razdvajanja iz prethodnog rata u BiH, piše Večernji list BiH. 

Požar koji je u nedjelju nakon 12 sati izbio na brdu Humu iznad Mostara vrlo se brzo proširio u svim smjerovima, po njegovim padinama i zaprijetio kućama u samom podnožju. Zahvatio je ogromnu površinu, a mostarskim vatrogascima bilo je potrebno čak punih 18 sati borbe kako bi ga lokalizirali i stavili pod nadzor. Na požarištu su tijekom cijele noći s nedjelje na ponedjeljak bila dva tima vatrogasaca. Jedan od njih sa zadaćom sprječavanja prodora vatre ka kućama, a drugi u blizini križa na vrhu brda. Požar je stavljen pod kontrolu jučer ujutro oko 6.15. 

Dim koji se tijekom nedjeljnog poslijepodneva i večeri raširio po cijelom gradu nije slutio na dobro, a u javnosti su se pojavile prve informacije koje su ukazivale na to da gašenje ometa izrazito težak, ali isto tako i miniran teren. Kako je kazao Petar Jurić, zapovjednik Profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Mostara, uz izrazito nepristupačan teren, glavna bojazan mostarskih vatrogasaca tijekom nedjeljne intervencije bile su i izvjesne nerazminirane površine na Humu.

-Često vatrogasci zauzmu pozicije na dijelu gdje je razminirano i čekaju da požar dođe do tog dijela kako bi pristupili gašenju. Posebna pozornost vatrogasaca bila je na zaštiti naseljenih područja na Đikovini i Panjevini jer se požar počeo spuštati sjeverozapadnom padinom prema kućama - kazao je Jurić. 

Prijašnjih godina prilikom požara na Humu redovito je dolazilo do aktivacije mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava, ali, srećom, nitko od mostarskih vatrogasaca pri tome nije bio ozlijeđen. - Što se tiče potpore iz zraka, iznimno je kompliciran postupak pozivanja upomoć helikopterske postrojbe OS-a BiH, a dosta bi drugačija situacija bila kada bismo imali protupožarnu letjelicu na licu mjesta - kazao je Jurić. Zanimljivo je kako ni 25 godina nakon rata brdo Hum koje nadvisuje Mostar, najveći grad u Hercegovini, još uvijek nije potpuno očišćeno od mina. 

Iz regionalnog ureda BHMAC-a, Centra za uklanjanje mina, dobili smo informaciju kako uistinu na brdu Hum, čak i nakon 25 godina od rata, još uvijek postoje dijelovi “neočišćenih” područja s minama. Kako su nam kazali iz BHMAC-a, minirana područja inače se dijele u tri kategorije, s tim da je razminiranje prve kategorije na brdima Humu i Orlovcu potpuno završeno prije nekoliko godina. Riječ je o području koje je minirano kada su postrojbe tzv. JNA stacionirane na Humu minirale pristupna područja položajima koje su držale. Mine su tada bile postavljene na više lokacija. Ostala su određena područja u 2. i 3. kategoriji, gdje najveća opasnost dolazi od NUS-a. Iako je riječ o tzv. nesumnjivim rizičnim površinama, činjenica je da kod požara dolazi do detonacija i eksplodiranja zaostalih sredstava. Kako su kazali iz Ureda BHMAC-a, problem s razminiranjem je i taj što se nerijetko spočitava u javnosti, a i dojam je kako se preferira razminiranje gradskih područja, a ne sela.

I tu dijelom leži uzrok što izvjesna područja poput brda Huma u gradskoj zoni još nisu u cijelosti razminirana. Na kraju su nam rekli da se uskoro planira i završna etapa u čišćenju 2. i 3. kategorije na Humu, ali nisu precizirali točan datum. Ostaje pitanje kada će se izvršiti konačno razminiranje i uklanjanje NUS-a s cijelog područja Huma na kojem, osim vatrogasaca, živote svakodnevno dovode u opasnost mladi parovi, rekreativci i izletnici koji obilaze ovu vrlo popularnu destinaciju s jedinstvenim pogledom na grad na Neretvi.•