Podijeli članak

Čelnici grupe sedam bogatih zemalja ponudili su hitnu pomoć u iznosu od 20 milijuna dolara za pomoć u borbi s požarima u Amazonskoj prašumi, što je brazilski predsjednik odbacio kao kolonijalistički čin.

BBC piše kako je brazilska vlada odbila tu pomoć.

Unatoč rekordnim požarima u Amazoniji i ranijoj izjavi predsjednika Jaira Bolsonara kako njegovoj vladi nedostaje novca za borbu protiv požara, nije jasno hoće li Brazil prihvatiti ponudu G7.

Nekoliko minuta nakon poteza G7, Bolsonaro je rekao da Brazil tretiraju kao "koloniju ili nečiju zemlju" te je stvaranje međunarodnog saveza za spas Amazonije osudio kao napad na suverenitet svoje nacije.

Međutim, Bolsonaro se suočio s povećanom izolacijom u inozemstvu zbog svog stava o neprestanoj krizi u okruženju, ali se također našao pod jakim pritiskom kod kuće jer je mu je prema anketama u kolovozu pao rejting.

Brazilski ministar okoliša Ricardo Salles drugačije je reagirao i nazvao pomoć "dobrodošlom".

Smatra se da su mnogi požari namjerno zapaljeni

Nazvavši požar u Amazoniji globalnom krizom, Macron je tu katastrofu gurnuo na vrh agende G7 i rekao da su države članice spremne pružiti konkretnu pomoć.

"Francuska će to učiniti vojnom podrškom u narednim satima", rekao je Macron, ne iznoseći dodatne detalje.

Kanada je rekla da će poslati avione za gašenje požara u Brazil te je također izdvojila 11,3 milijuna dolara za tu namjenu.

Više međunarodnih slavnih osoba izrazilo je zabrinutost zbog požara, a glumac Leonardo DiCaprio rekao je Reutersu da je kriza "nevjerojatno tragična" i da vlade moraju učiniti više u borbi protiv klimatskih promjena. DiCaprio je također darovao pet milijuna dolara za prašumu.

Osobni odnosi između francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i Bolsonara, koji su već bili napeti zbog krize u Amazoniji, pogoršali su se još više nakon što se brazilski čelnik narugao Macronovoj supruzi na Facebooku.

Smatra se da su mnogi požari u Amazoniji namjerno zapaljeni. Ekolozi optužuju špekulante da spaljuju vegetaciju kako bi je očistili u nadi da će zemlju prodati poljoprivrednicima.

Globalni bijes i zabrinutost neprestano rastu u svijetu zbog važnosti Amazonske prašume za svjetski okoliš. Često ju se opisuje kao "pluća svijeta" zbog njezine ogromne sposobnosti apsorpcije ugljičnog dioksida. (H)