Podijeli članak

Tagovi

U Šibeniku je u subotu započela 2. sjednica drugog saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas istaknuo kako je ova sjednica ujedno prilika da se razmotri sve što je do sada učinjeno i što je potrebno učiniti za još jače povezivanje i jačanje odnosa između Hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske s domovinom. 

Milas je istaknuo projekte Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a posebno ukazao na važnost pilot projekta Registar hrvatskih subjekata izvan Republike Hrvatske koji ima za cilj povezivanje svih Hrvata gdje god živjeli, kao i novog Zakona o hrvatskom državljanstvu, te iskorak koji se odnosi na obrazovanje - posebne upisne kvote osigurane na fakultetima Sveučilišta u Zagrebu te projekt "Korijeni".

Najavio je i edukativni program – Ljetna škola Domovina koji je namijenjen mladim generacijama u hrvatskom iseljeništvu, a prva generacija polaznika očekuje se 2019. godine. 

-Svi projekti i sva dostignuća nastali su temeljem volje, truda, rada i partnerskog odnosa svih nas, pri čemu su zajedničke inicijative neizostavni dijelovi svakog pokrenutog i realiziranog posla, a ujedinjeni u tom zajedništvu možemo nastaviti graditi našu hrvatsku, svjetsku priču - poručio je državni tajnik Milas.

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, koja je ujedno i izaslanica predsjednika Vlade, zahvalila se svima koji radom u Savjetu pomažu Vladi u kreiranju i provedbi politika, aktivnosti i programa koji se odnose na Hrvate izvan hrvatskih granica te naglasila da je Savjet važno tijelo koje kroz razmjenu ideja i najboljih praksi radi na odgovorima na pitanja od interesa za hrvatski narod u cijelom svijetu.

Prisutne je pozdravio i Ivan Grbešić, predsjednik drugog saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji je istaknuo kako su gotovo nakon dvadeset godina učinjeni pomaci, promjene i pozitivni rezultati.

-Ova Hrvatska Vlada prepoznala je partnera u Hrvatima izvan Republike Hrvatske, a i mi koji živimo izvan Republike Hrvatske to partnerstvo smo također prepoznali u ovoj Vladi, i to je razlog da i dalje radimo i idemo u pravom smjeru, a koliko ćemo biti uspješni, ovisit će o tome koliko ćemo znati komunicirati i surađivati- zaključio je Ivan Grbešić.

Na sjednici Savjeta sudjelovala je hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te drugi državni i lokalni dužnosnici.

Sjednica se nastavlja sutra, priopćeno je iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.