Podijeli članak

Rusija je poslala dva ratna broda opremljena krstarećim raketama “kalibar” prema sirijskoj obali u Sredozemnom moru, javio je Interfaks pozivajući se na rusku Crnomorsku flotu.

Slanje brodova uslijedilo je u vrijeme kada rastu tenzije između Rusije, Turske i Sirije povodom sirijske provincije Idlib.

Turska će ubuduće promatrati sve elemente sirijskih državnih snaga kao neprijateljske mete, priopćio je portparol turske vladajuće Stranke pravde i razvoja Omer Dželik.

On je dodao da politika Turske prema migracijama ostaje neizmijenjena, ali da Ankara više neće zadržavati priliv sirijskih izbjeglica u Europu, prenio je TASS.

Turska vojska koja se jučer našla pod vatrom sirijskih trupa bila je među militantima koji su napredovali, priopćeno je danas iz ruskog Ministarstva obrane.

Turska vojska koja je bila u borbenim formacijama terorističkih jedinica našla se pod vatrom sirijskih trupa nedaleko od nenaseljene zajednice Behun 27. februara”, navodi se u priopćenju. 

U priopćenju se dodaje da su militanti iz grupe “Hajat tahrir el šam” pokušali pokrenuti veliku ofanzivu u Idlibu.

Situacija u Idlibu eskalirala je početkom veljače, nakon što su vojske Rusije i Turske još jednom pokušale uvesti prekid vatre, ali su teroristi pojačali napade.

Nato danas održava izvanrednu sjednicu

Sjevernoatlantski savez (NATO) će na zahtjev Republike Turske danas održati izvanredno zasjedanje.

Generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na Twitteru je priopćenju da je na zahtjev Turske aktiviran član 4. Sjevernoatlantskog ugovora.

On je dalje u priopćenju naveo da će stalni izaslanici u Sjevernoatlantskom vijeću danas na izvanrednom zasjedanju razmatrati situaciju u Siriji.

Član 4. Sjevernoatlantskog ugovora daje mogućnost svakoj od članica NATO-a da zatraži konsultacije sa svim članicama u slučaju da smatra da je ugrožena njena teritorijalna cjelovitost, nezavisnost ili sigurnost.

Turska je i 2015. godine tražila aktivaciju tog člana Sjevernoatlantskog ugovora. NATO je tada preuzeo odgovornost da upozorava Tursku na prijetnje koje joj dolaze iz Sirije. Shodno tome predviđeno je da izviđački avioni AWACS-i patroliraju u regiji, da se poveća vojno prisustvo u Istočnom Mediteranu i ojačaju izviđačke, obavještajne i promatračke aktivnosti.