Podijeli članak

Zajednička dugovanja nacionalnih vlada, poduzeća i domaćinstava na globalnoj razini porasla su za 7500 milijardi dolara tijekom prve polovice 2019. godine, po prvi put u povijesti premašivši iznos od 250 000 milijardi, priopćio je Međunarodni institut za financije.

Na uvećanje globalnog duga najviše su uticali dužnici u SAD i Kini, čije vlasti, poduzeća i pojedinci čine 60 posto ovogodišnjeg uvećanja, prenosi američka mreža CNBC.

Međunarodni institut za financije navodi kako će ukupan dug na svjetskoj razini do kraja godine dostići 255 000 milijardi dolara.

Ekonomije u razvoju postigle su rekordnu zaduženost od 71 400 milijardi dolara, odnosno 220 posto bruto domaćeg proizvoda.

Rast zaduživanja prvenstveno je izazvan niskim kamatnim stopama koje propisuju nacionalne centralne banke i sve većeg tržišta državnih obveznica.

Međunarodni monetarni fond upozorava da je 40 posto kredita koje su uzele korporacije u razvijenim ekonomijama potencijalno nenaplativo u slučaju da dođe do recesije na svjetskoj razini.