Podijeli članak

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirsad Zaimović na današnjoj kavi sa novinarima najavio je da će se u četvrtak u Mostaru održati sastanak predstavnika Hrvatske demokratske zajednice BiH i Stranke demokratske akcije u vezi daljnjeg procesa formiranja vlasti u BiH.

- Poznato je koji je red poteza da bi se vlast formirala. Prvo treba izabrati rukovodstvo Federacije BiH, predsjednike i dopredsjednike, koji predlažu Parlamentu FBiH sastav Vlade FBiH. Mi pozivamo HDZ BiH da imenuje predsjednika Federacije s obzirom da to mjesto pripada kandidatu iz hrvatskog naroda po rasporedu o ravnopravnoj zastupljenosti naroda – istakao je Zaimović.

Nakon svega, dodaje, vidjelo se da je i "predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović reterirao od onako rigidnog stava kada je u pitanju usvajanje Izbornog zakona kao uvjeta za formiranje vlasti".

- Mislim da je to dobro i da se time otklanjaju prepreke da se ide u formiranje vlasti na federalnoj razini - smatra Zaimović.

Govoreći o Godišnjem planu za NATO (ANP), kaže da taj dokument ne podrazumijeva ulazak u NATO, ali je postao uvjet za formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH.

- Kako ćemo izaći iz toga ne znam, ali mislim da i kompromisi koji su svugdje nužni imaju svoje granice. Preko onog što znači zakon ne trebamo ići - zaključio je Zaimović.

Također, najavio je kako bi sljedećeg tjedna Vlada FBiH trebala organizirati sastanak s zastupničkim klubovima koji imaju dileme u vezi zakona o porezu na dohodak, doprinosima i drugih koji se tiču porezne oblasti.

- Kada daju signal da su spremni podržati takvo rješenje ili rješenje koje će značiti da Vlada prihvata neke od amandmana da bi ti zakoni prošli, tada ću zakazati nastavak šeste sjednice koja je prekinuta 29. listopada – kazao je Zaimović, dodajući kako su najmanje dva kluba spremna da glasaju za navedene zakone.