Podijeli članak

Nekoliko tisuća prosvjednika protiv anti-korona mjera okupilo se na zagrebačkom Trgu bana Jelačića u 17 sati u subotu kako bi sudjelovali na prosvjednom okupljanju "Festival slobode" koji je nastao kao odgovor na mjere za suzbijanje koronavirusa u organizaciji inicijative "Prava i slobode".

Uz turistički autobus i glazbu, okupljeni su razvili transparente s porukama poput "Skini masku, ugasi TV, živi punim plućima", "Covid je laž, nismo svi covidioti", "Roditelji i djeca su nerazdvojni", "Bolje grob nego rob", "Slobodan život je naša moć", "Normalno i točka" te "Vjerujemo snazi koju imamo". Na prosvjedu nitko od okupljenih ne nosi masku.

Tony Cetinski, koji je DJ na ovom događaju, pušta glazbu okupljenima s turističkog busa. Na prosvjedu su se pojavili i Zlatko Hasanbegović i Velimir Bujanec, piše Jutarnji.hr. 

- Neki portali su pisali da smo urlikali ispred staračkih domova, a samo smo došli uveseliti starije i znamo koje portale više nećemo pratiti - kazao je Cetinski okupljenima.

Kako piše Slobodna Dalmacija na prosvjedu je i Karolina Vidović Krišto, a prosvjed su došli podržati i saborski zastupnici Domovinskog pokreta i Mosta.

- Ovo što se danas događa je jedna kulminacija uskraćivanja ljudskih sloboda i prava kroz neke od mjera koje je nametnuo Nacionalni stožer. Sadašnji podaci i u Hrvatskoj i u svijetu ukazuju da je stopa smrtnosti prošlih godina usporediva sa stopom smrtnosti u 2020., godini kada se pojavio koronavirus. Jučer je i doktor Srećko Sladoljev rekao da se virus širi populacijom, ali da se ne razvijaju jači simptomi, pa stoga ne znam možemo li onda uopće govoriti o oboljenju uzrokovanom infekcijom koronavirusa kada se opasnost od korone uklapa u opasnost od prehlade ili gripe. A ako je tako onda smo mi kao civilizacija pred pitanjem hoćemo li uskraćivati ljudska prava, slobodu kretanja, izražavanja, medijske slobode... zato što je netko odlučio da je opasnost od korone strašna, a zapravo je smrtnost u općoj populaciji 2020. usporediva s prethodnim godinama. Puno zastupnika iz raznih klubova u Saboru tražili su smjenu Krunoslava Capaka i ukidanje Stožera. Ja tražim nešto konkretno što se odmah može napraviti, a to je da se puste stručnjaci različitih stavova da javno i ravnopravno govore, da primjerice poznati znanstvenici poput Srećka Sladoljeva, Valerija Vrčeka ili doktorice Lidije Gajski dobivaju prostor u medijima jednak onom kojeg dobivaju Krunoslav Capak, Vili Beroš i Alemka Markotić – kaže zastupnica Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto.

Zastupnika Mosta Marina Miletića brine to što mu se, kaže, čini da Stožer namjerno širi paniku.

- Nitko ne razmišlja dugoročno, koliko ćemo imati povećan broj depresivnih ljudi, koliko ćemo resursa morati angažirati za njihovo liječenje, kao ni o tome koliko će biti ogromna financijska šteta za cijelo društvo od "lockdowna". Ne razumijem odluku Stožera da prvo zatvori teretane a onda ih za par dana otvori, to je neozbiljnosti – kaže.

Iz Domovinskog pokreta poručuju "sve više građana uviđa kako je Stožer nedosljedan i nevjerodostojan".

- Primjer su potpuno proturječne izjave o korisnosti nošenja maski. HDZ-ovi kadrovi Capak i Grba Buljević, koja je od "neovisne" stručnjakinje u međuvremenu "promaknuta" i u HDZ-ovu saborsku zastupnicu, prije izbora su govorili kako maske nisu potrebne zdravim ljudima. Sada mi maske trebala nositi čak i djeca, za koje je poznato da ne obolijevaju. Kad je u pitanju gospodarstvo, kriteriji ograničenja poslovanja pojedinih poslovnih subjekata mijenjaju se od danas do sutra, a primjer je odluka o zatvaranju teretana. Tko će poduzetnicima nadoknaditi gubitke? - kažu.

Anita Šupe održala je govor u kojem je poručila da mjere Nacionalnog stožera nemaju zdravstvene i ljudske podloge te da su ljudima ograničavali slobodu disanja i kretanja, pravo na pravovremenu medicinsku pomoć čim je mnogima ugroženo zdravlje i život. 

- Zaboravimo ono što nas razdvaja i sjetimo se onoga što nas spaja - pravo na slobodu izbora i pravo na slobodu mišljenja i govora i pravo na istinite informacije koje su nam uskraćene - kazala je Šupe.

Ljudi došli autobusima

Na "Festival" je organiziran prijevoz autobusima iz Dubrovnika, Splita, Šibenika, Zadra, Rijeke te iz Istre.

Organizator tvrdi da su se od trenutka pojave bolesti COVID-19 nametale presedanske mjere kojima su se građanima ograničila temeljna prava i slobode. Cilj je založiti se za očuvanje tekovina demokratskog društva u kojemu se ne može tolerirati donošenje odluka na temeljima panike i propagande ili prepisivanja umjesto preispitivanja.

Žele poručiti da inzistiraju na zadržavanju ljudskih prava, sloboda, znanja, solidarnosti i međusobnog uvažavanja te da je zdravlje fenomen na psihičkoj, fizičkoj, emocionalnoj i mentalnoj, a ne samo na korona razini.

Također, u prijepodnevnim satima  organizirali su događaje s glazbenom pratnjom ispred nekoliko domova za starije i nemoćne osobe, gdje su štićenike zamolili da otvore svoje prozore i balkone kako bi im prenijeli poruku da nisu zaboravljeni i kako bi ih razvedrili glazbom i porukama ohrabrenja.

Policija: Okupljanje je prijavljeno

Policijska uprava zagrebačka za Hinu je potvrdila da je zaprimila prijavu javnog okupljanja pod nazivom "Festival slobode".

Sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju i Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, a temeljem sigurnosne prosudbe, policija će s dovoljnim brojem policijskih službenika poduzeti potrebne mjere i radnje s ciljem sigurnog odvijanja ovog javnog okupljanja.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut izjavio je u petak da su organizatori prosvjeda obećali i obvezali se da će se držati svih epidemioloških mjera koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ). Tamo će biti prisutni i pripadnici inspekcije civilne zaštite, znači svi oni koji će upozoravati ako se netko ne pridržava mjera

HUZMP zgrožen najavom "Festivala slobode" - to je obmana i demagogija

Hrvatska udruga za medicinsko pravo (HUZMP) izrazila je u petak zgroženost zbog najave održavanja "Festivala slobode" jer smatra da se radi o prosvjedu protiv zdravlja pojedinca i cijelog društva koji se organizira pod sloganom slobode, što znači da se radi o obmani i demagogiji.

"U trenutku kad se svijet suočava s nikad većim brojem oboljelih i umrlih u pandemiji koronavirusa, kad se bolnički kapaciteti u Hrvatskoj ubrzano popunjavaju svakodnevnim prijemima novooboljelih, HUZMP je zgrožen najavom manifestacije tzv. "festivala slobode", koja bi se trebala održati sutra na Trgu bana Josipa Jelačića", poručili su u petak u priopćenju.

Zapitali su se o kojoj je slobodi riječi i tko će ju gajiti ako nema sveopće sigurnosti i zdravlja, tko će uživati slobode ako se omalovažavaju procesi i instituti medicinske znanosti, prevencije i liječenja?