Podijeli članak

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je danas u Sarajevu da je Vlada FBiH od listopada 2015. godine do danas izdvojila oko 43 milijuna KM za uvezivanje radnog staža radnicima koji nisu bili zbrinuti i time je u zasluženu mirovinu otišlo oko 5.000 radnika.

Džindić je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade FBiH rezimirao desetak tačaka koji su se odnosile na resor ovog ministarstva. 

Usvojen je program utroška za financiranje razvojnih projekata i radi se o proračunskoj stavci koja je bila planirana za ovogodišnji proračun u iznosu tri milijuna KM, a rebalansom je smanjena na 2,7 milijuna KM i kao takva danas je usvojena i slijedi javni oglas. To je poticaj razvojnim projektima iz oblasti namjenske industrije, a riječ je o javnim poduzećima.

- Prijedlogom odluke za uvezivanje radnog staža, također su planirana proračunska sredstva i to deset milijuna KM, a rebalansom smanjena su na milijun KM s obzirom na situaciju s covidom. Objavljen je javni oglas i izvršena evaluacija pristiglih prijava aplikanata. Za 106 radnika je uvezan radni staž po tom programu i utrošen jedan milijun KM - naveo je Džindić.

Govoreći o prijedlogu odluke o raspodjeli sredstava uvezivanja radnog staža za firmu Krivaja-Mobel, Džindić je naveo da su radnici koji nisu bili obuhvaćeni prethodnom odlukom, njih sedam, na osnovu ovog drugog programa, zbrinuti i za njih je izdvojeno 36.000 KM, tako da je njih sedam otišlo u zasluženu mirovinu.

U vezi prijedloga odluke o odobravanju raspodjele sredstava za 370 radnika koji nisu zbrinuti u procesu umirovljenja ili nisu mogli riješiti svoj status od 2016. otkad je Krivaja otišla u stečaj, Vlada Federacije je danas izdvojila 623.000 KM. To su sredstva koja su ostvarena prodajom manjinskih udjela poduzeća u vlasništvu Vlade Federacije BiH putem Agencije za privatizaciju, a sredstva će biti prebačena s Razvojne banke FBiH na općinu Zavidoviće, a dalje će Općina prema ugovoru koji će biti potpisan, transferirati prema 370 radnika koji su preostali nezbrinuti u okviru Krivaje u stečaju.

Na dnevnom redu bio je i prijedlog odluke o odobravanju raspodjele novčanih sredstava također ostvarene putem Agencije za privatizaciju za privredno društvo Zrak.

- Pandemija je pogodila neka privredna društva, a jedno od njih je Zrak iz Sarajeva. Mi smo ušli u jedan postupak konsolidacije za što smo izdvojili gotovo 200 tisuća KM za podršku tom procesu i da se projekti koji su zaključeni u 2019. a realizacija u 2020. godini, kompletno završe - naveo je Džindić.

Usvojena je informacija o Zaključku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i Deklaraciji o zaštiti rijeka, a u vezi zabrane izgradnje malih hidroelektrana. U okviru nadležnosti Federacije BiH i ovog resornog ministarstva potpisana su dva koncesiona ugovora u periodu mandata ove vlade – ugovor o koncesiji za hidroelektranu Vranduk 19,6 megavata i ugovor o koncesiji za hidroelektranu Janjići 13,3 megavata.

- Ovo ministarstvo nema informaciju koliko su niži nivoi vlasti potpisali energetskih dozvola ili koncesija od županija. Uvažavajući podatke koje imamo u vezi broja izdatih energetskih dozvola, kao i nadležnosti federalnih institucija, većina tih dozvola je izdata od nižih nivoa vlasti ili od županija. U zaključku iz rasprave koja je bila na Vladi, zaduženo je ovo resorno ministarstvo, da će tražiti od svih županija da se dostavi spisak svih izdatih energetskih dozvola, kako bi to mogli objediniti i imati kompletnu informaciju - dodao je Džindić.

Zaključkom definiranim na sjednici Vlade dogovoreno je i da ministarstva okoliša, poljoprivrede, prostornog uređenja i FMERI pripreme i obrade korekciju zakona koji se dotiču zabrane ili ograničene gradnje malih hidroelektrana i pripreme to za jednu od narednih sjednica

Napomenuo je da je uveden moratorij za potpisivanje novih ugovora koji traje do nove godine. Nacionalni energetski plan je na snazi do nove godine i ovih zaključkom resorna ministarstva su zadužena da u tom novom planu izostave poticaj za male hidroelektrane.

Džindić je kazao da je danas završen, evaluiran i potpisan prijedlog odluke o raspodjeli 30 milijuna KM, a radi se o podršci gospodarskim društvima koja su izvozno orijentirana. Ta sredstva su namijenjena i bit će dodijeljena za pet sektora - metalska, elektro i autoindustrija, kemijska industrija, proizvodnja gume, obuće i tekstila i odjeće, industrija građevinskog materijala, farmaceutska.

- Prvi smo uradili javni oglas, upoznali sve aktere, prijavilo se preko 500 privrednih društava, u finalnu raspodjelu ušlo je 480 njih - rekao je Džindić.