Podijeli članak

Sjedinjene Države optužile su afganistansku vladu za neučinkovitost u borbi protiv korupcije i najavile povlačenje više od 160 milijuna dolara izravne pomoći, manje od deset dana prije predsjedničkih izbora u Afganistanu.

To je uvreda za predsjednika Ašrafa Ganija koji 28. rujna želi ponovno biti izabran i koji je bio vrlo kritičan prema sporazumima Washingtona i talibana prije nego je predsjednik Donald Trump prekinuo mirovne pregovore, prenosi Hina.

"Želimo da pomoć koju pružamo Afganistanu služi interesima svih afganistanskih građana", naveo je američki državni tajnik Mike Pompeo u priopćenju. "Afganistanski čelnici ne ispunjavaju kriterije borbe protiv korupcije i moraju položiti račune", dodao je.

"Nakon što je utvrđeno da afganistanska vlada loše vodi financije, američka vlada povlači oko 100 milijuna dolara koji su bili namijenjeni velikim projektima u energetskoj infrastrukturi", rekao je Pompeo

Državni tajnik ukinuo je i 60 milijuna dolara pomoći zbog netransparentnosti rada afganistanskog tijela zaduženog za javne nabave.

"Zaključili smo da povjerenstvo za procjenu i nadzor afganistanske vlade ne može biti partner u međunarodnim nastojanjima za izgradnjom bolje budućnosti za Afganistance", istaknuo je Pompeo i najavio da će krajem godine SAD prekinuti financiranje tog tijela.