Podijeli članak

U misiji BiH u New Yorku vojne poslove “vodio” je Abu Mali, iz “El mudžahedina”. Sarajevo je “zakopalo” dosje, pišu Večernje novosti.

Prema pisanju lista, iza imena Safet Ibid Ćatović, koji je u UN-u 2001. imao veleposlanički status kao vojni izaslanik BiH, krio se bivši zapovjednik “Eh mudžahedina” Abu Mali. Ove, ali i podatke da se sprema “nešto veliko” u kolovozu, samo nekoliko tjedana uoči terorističkih napada na SAD, imala je i Meri Endrus iz diplomatske misije SAD u UN-u.

Tu priču za “Novosti” otkriva Darko Trifunović, nekadašnji prvi tajnik misije BiH pri UN-u. Prisjećajući se da je Malija tih dana slučajno sreo na ulaznim vratima zgrade u Ulici Plaza 866 m na Manhattanu, gdje su misije imale sve članice UN, Trifunović kaže da mu je za oko zapao njegov žuti bedž na reveru, propusnica za zgradu koju su imali samo veleposlanici i najviši predstavnici zemalja članica.

“Na iskaznici tog čovjeka, očigledno arapskog porijekla, pisalo je “BiH” i ja sam ga na ulazu zadržao, uhvatio sam ga za rever i pitao tko je.

Odmah je “šmugnuo” niz ulicu, a ja sam istog dana otvorio istragu i o svemu obavijestio i američke kolege”, svjedoči Trifunović, danas ekspert u Institutu za nacionalnu i internacionalnu sigurnost u Beogradu.

On kaže i da nije bilo potrebno mnogo vremena da se utvrdi da je bedž u UN izdan na ime Safet Ibid Ćatović nečija “namjerna greška”, s obzirom na to da BiH nije imala formacijsko mjesto pomoćnika veleposlanika za vojne poslove. Digla se ubrzo interna uzbuna u službama UN, pa je utvrđeno da su mu status mimo službene Misije dali tadašnji veleposlanik BiH u UN Muhamed Šaćirbej i njegov kolega Husein Živalj.

Priča o Abu Maliju, prema tvrdnjama Trifunovića, dobrim dijelom je skrivena od javnosti, a Sarajevo je uz pomoć Saudijske Arabije sve učinilo da se “zakopa”. U međuvremenu, kako kaže, FBI je ustanovio da je “prvi bosanski mudžahedin” u New Jerseyu imao svoju humanitarnu organizaciju i da je dva tjedna prije udara na Ameriku u Pensilvaniji organizirao “Džihad kamp” za mlade.

“Nije slučajno što je jedan od tih zrakoplova s čuvenog leta ’93’, iz New Jersey pao u Pensilvaniji. ‘Boeing 757’ se srušio u okrugu Somerset, nedaleko od tog ‘Džihad kampa'”, smatra Trifunović.

Prema sigurnosnim izvještajima, mnogim članovima SDA uloga u ratu u BiH je zataškana.

Nusret Avdibegović, aktualni banjalučki muftija, bio je prvi mudžahedin na tlu BiH i dvostruki špijun koji je radio za Obavještajnu službu Armije BiH i englesku MI6. O ovom svjedoče i papiri koji se nalaze i u Haškom tribunalu, gdje su zavedeni pod tužiteljskim brojem 03324344.

Avdibegović je bio osobni prevoditelj prvog mudžahedina koji se pojavio u BiH, šeika Mahmuda Abu Abdula Aziza al Muntesiba, poznatijeg kao Riđobradi, pišu “Novosti”.

Inače, najveći dio dokumentacije o islamskom faktoru u BiH, kako se ukazuje, spaljen je 2001. godine, ali je dio ostao u Tužiteljstvu BiH, gdje se danas nalazi “zaveden pod ključem”.