Podijeli članak

Na Wall Streetu su cijene dionica pale i u četvrtak, treći dan zaredom, jer je sve izglednije da se u Washingtonu neće postići dogovor o novim poticajnim mjerama prije predsjedničkih izbora i jer su ulagače razočarali slabi gospodarski pokazatelji.

Dow Jones oslabio je 19 bodova ili 0,07 posto, na 28.494 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,15 posto, na 3.483 boda, a Nasdaq indeks 0,47 posto, na 11.713 bodova.

Pad tih indeksa treći dan zaredom posljedica je slabih gospodarskih pokazatelja.

Jučer je objavljeno da je broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna skočio za 898 tisuća, najviše u posljednja dva mjeseca i više nego što se očekivalo.

To pokazuje da je oporavak tržišta rada od koronakrize zastao, a na slabost gospodarstva upućuje i podatak da je proizvodna aktivnost u državi New York u listopadu pala više nego što se očekivalo.

„Na ulasku u jesen teško je očekivati pozitivne vijesti s tržišta rada, posebice ako ne bude poticajnih mjera”, kaže Christopher C. Grisanti, strateg u tvrtki MAI Capital Management.

Jasno je svima da su najvećem svjetskom gospodarstvu potrebni novi poticaji, no sve je manje vjerojatno da će ih biti prije predsjedničkih izbora početkom studenoga.

Doduše, predsjednik Donald Trump poručio je jučer da je spreman povećati poticaje, pa bi prijedlog Bijele kuće o paketu fiskalne pomoći gospodarstvu u borbi protiv koronakrize mogao biti veći od 1.800 milijardi dolara.

No, čini se da tome nisu skloni republikanski zastupnici u Senatu, ali i da će demokrati u Zastupničkom domu inzistirati na svom prijedlog vrijednom 2.200 milijardi dolara.

Na tržištu vlada nesigurnost i zbog skorašnjih predsjedničkih izbora, na kojima bi, očekuje se, mogao pobijediti demokratski kandidat Joe Biden.

Premda se smatra da bi Biden mogao povećati poreze na dobit kompanija i kapitalne dobitke, analitičari ukazuju na moguće dobre strane ako Biden zasjedne u Bijelu kuću. Među ostalim, očekuju manje trgovinskih tenzija u svijetu, ali i veći paket fiskalnih mjera za pomoć gospodarstvu.

U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni rezultati kompanija, a većina njih izvješćuje o boljim rezultatima nego što se očekivalo.

Zbog toga su smanjene procjene pada zarada. Sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale za 19 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije tjedan dana očekivali pad od oko 21 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,73 posto, na 5.832 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 2,49 posto, na 12.703 boda, a pariški CAC 2,11 posto, na 4.837 bodova.