Podijeli članak

Ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin reagirao je na odluku Skupštine Sarajevske županije da proglasi za personu non grata Petera Handkea.

"Histerija koju je izazvala dodjela Nobelove nagrade Peteru Handkeu pokazala je da mržnja koja je desetljećima vodila svjetsku politiku prema Srbima i dalje živi i da jača. Nitko ne raspravlja o Handkeovom djelu ali svi raspravljaju o Handkeovoj odluci da ne mrzi Srbe.Njegova veličina nije u ljubavi prema Srbima već u hrabrosti da odbije da po naredbi mrzi Srbe", izjavio je ministar obrane Aleksandar Vulin, koji, kao član delegacije Srbije boravi u službenoj posjeti Ateni, odgovarajući na odluku Sarajevske županije da nobelovca Handkea, na prijedlog izaslanika Stranke demokratske akcije, proglasi personom non grata.

"U Sarajevu, gradu koji sebe voli da predstavlja kao grad otvoren za sve, gradu koji voli da misli o sebi kao multikulturalnom ali bez odgovora na pitanje zašto u njemu više ne žive desetine tisuća Srba, u takvom Sarajevu Handkeu je odlukom odbornika SDA zabranjen dolazak. Handke neće izgubiti ništa što neće imati priliku da vidi kako izgleda džamahirija na Balkanu, ali Sarajevo će izgubiti mnogo jer neće upoznati hrabrog i mudrog čovjeka. Hrabrost i mudrost, osobine koje tako bolno nedostaju odbornicima SDA u Sarajevu", izjavio je ministar Vulin.