Podijeli članak

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da građani ne treba brinuti zbog medijskih natpisa da će SAD uvesti sankcije Srbiji zbog nabave ruskog naoružanja te je istaknuo kako će Beograd riješiti sve nesuglasice s američkim partnerima.

Vučić je rekao SAD ne donosi lako odluke o sankcijama, a kada to i učine te mjere ne pogađaju narod ili državu, nego neku tvrtku ili pojedinca.

"Rekao sam da ćemo voditi odgovornu politiku kako bismo izbjegli svaku vrstu problema s bilo kim. Sve je to pomalo čudno. Kada se priča o sankcijama, nisu to sankcije koje bi pogodile narod ili državu, nego tvrtke i pojedince", rekao je Vučić za TV "Pink" u Ženevi, gdje će sutra nazočiti skupu o Zapadnom Balkanu.

On je rekao da takve vijesti o sankcijama šire neki u Srbiji kako bi unijeli dozu nesigurnosti i straha, ali da se nada da će Beograd s američkim partnerima sve nesuglasice riješiti, kao i sve do sada.

Govoreći o sutrašnjem skupu u Genevi na temu "Strateški dijalog o Zapadnom Balkanu", Vučić je naveo da će na tom skupu biti riječi o svim pitanjima značajnim za Europu, kuda i kako dalje, što sa Zapadnim Balkanom i o odnosu Beograda s Prištinom.

Vučić je rekao da je za njega iznenađenje što na ovom skupu u Genevi neće nazočiti predstavnici Prištine, ali da misli da su željeli time pokazati da imaju važnije odnose sa SAD, budući da će američki službenik Michael Pompeo imati predavanje u Berlinu.

Prema njegovim riječima, Priština tako šalje poruku da je za nju jedino važno što će važno što će Amerikanci reći, a ne Europa.

Vučić će u Genevi imati niz sastanaka sa europskim službenicima, kao i sa novim šefom europske diplomacije Josepom Borelom.

On je naveo da i u Srbiji i u ostatku Balkana postoji neka škola da se regija naziva jugoistočna Europa, čime se želi pobjeći s Balkana, što ne razumije.

Komentirajući izjavu francuskog predsjednika Emanuela Macrona da je "NATO na samrti" i da je "Europa na rubu propasti", Vučić je rekao da želi da u ponedjeljak i utorak, 11. i 12. studenoga na sastanku sa njim razgovara i o njegovom viđenju i strategiji za EU.

"Izuzetno je važno da mi uradimo sve što možemo, da se uklopimo ne u nove trendove, nego da imamo jasan plan koji možemo da realiziramo, a koji ne ide protiv najdominantnijih sila EU", rekao je Vučić, koji će večeras u Genevi nazočiti večeri Borela s predstavnicima zemalja regiji.