Podijeli članak

Projekt “72 sata bez kompromisa” dio je međunarodnog brenda koji animira mlade i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo.

Osmišljen je i pokrenut u Njemačkoj gdje su mladi htjeli osmisliti učinkoviti način na koji bi potaknuli vršnjake na volontiranje i beskompromisno, bezuvjetno davanje drugima, nadasve onima na marginama društva, diskriminiranima, siromašnima, potrebitima. Akciju su rado prihvatili i mladi BiH, a među volonterskim gradovima našlo se i Orašje.

Volonteri Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., koji rade i djeluju u Orašju, bili su aktivni u svom mjestu kroz nekoliko projekata. Njih 20-ak je odlučilo učiniti nešto za druge pa je tako jedna skupina prikupljala namirnice za obitelji slabog imovinskog stanja u svojoj lokalnoj zajednici.

Na taj način potaknuli su i ostale mještane da se priključe i daruju prilog, piše Večernji list BiH. Druga skupina se družila s djecom u vrtiću “Pčelica” u Orašju, ali i organizirali akciju čišćenja dvorišta. Posjetili su i jedini Domu za stare osobe u Orašju “Rivijera” gdje je smješteno oko 50 štićenika. U cjelodnevnom druženju zajedno su pjevali, svirali i igrati društvene igre.

- Beskompromisno djelovanje živi i u Orašju, poručili su mladi volonteri Orašja. A kada je volonterizam u pitanju svakako su za isticanje volonteri Crvenoga križa Orašje koji se uvijek nađu tamo gdje je potrebno pomoći, ne samo u Posavini, već i diljem BiH.

Njihov je tim, u kojem je bila prof. Dina Pačuković, te učenice srednje medicinske škole Ana Mikić i Sara Filipović, boravio u migrantskom centru u Bihaću kako bi pomagale tamošnjim kolegama i migrantima.