Podijeli članak

Otvoreno pismo vlasnika noćnih barova i klubova Vladi RH, potpisano od strane Domagoja Petričević u ime Inicijative barova i noćnih klubova i Hrvoja Bujasa iz Udruge Glas poduzetnika, proslijeđeno je i medijima.

A glavna poruka u njemu glasi: Dosta nam je stigmatiziranja, želimo raditi! Doći će do zatvaranja preko 1000 noćnih barova i klubova što dovodi u pitanje čak 15.000 radnih mjesta!

Udruga Glas poduzetnika i članovi Inicijative barova i noćnih klubova upozoravaju kako je preko 1000 noćnih barova i klubova pred zatvaranjem i otpuštanjem radnika.

Više od 15.000 djelatnika i suradnika (glazbenici, pjevači, zaštitari, marketinške agencije, distributeri pića, DJ-evi, fotografi, tehničari za razglas i rasvjetu) ostat će bez posla u teškoj gospodarskoj i socijalnoj situaciji koja je pred nama.

- Ograničenjem rada do ponoći koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite, zapravo je zabranjen rad noćnih klubova i barova, jer se čak 95 posto prometa i poslovanja odvija upravo nakon ponoći. Zbog zabrane, izgubili smo gotovo sve prihode. Osim toga, nametnuta nam je etiketa „širitelja koronavirusa“, što nije prihvatljivo ni primjereno - ističe se u pismu.

Za primer se navodi Crna Gora gdje noćni klubovi ne rade već šest mjeseci, a evidentiraju tri puta više zaraženih na 100.000 stanovnika od Hrvatske, piše Slobodna Dalmacija. 

- Također, tvrdnja da je zbog noćnih klubova Slovenija stavila Hrvatsku na crvenu listu nije točna. U susjednim zemljama, Švicarskoj i Austriji klubovi rade nakon ponoći, što dovodi do zaključka da je ovo isključivo politička odluka.

Naglašavamo kako nemamo ništa protiv toga da država zbog izvanredne situacije zatvara pojedine objekte koji su potvrđeni kao izvori zaraze i koji se ne drže propisanih epidemioloških pravila, ali ne možemo svi biti kolateralne žrtve pojedinaca. Sve ovo vrijeme, naši troškovi najmova, režija, doprinosa, ZAMP-a i ostalog, konstantno dolaze na naplatu, a očekujemo da država odgovori kako će riješiti problem djelatnika u djelatnostima kojima je zabranila ili ograničila poslovanje.

Taj dio pripada kategoriji brige države za svoje građane, privrednike koji godinama uplaćuju sredstva doprinosa, prireza, poreza i parafiskalnih nameta u proračun - ističu potpisnici pisma.

- Ni krivi ni dužni trenutno smo jedina djelatnost u Republici Hrvatskoj kojoj je zabranjen  rad, jer ograničavanje rada do ponoći je za nas čista zabrana rada, a sve ostalo vrijeđanje zdravog razuma! Ili nas pustite da radimo po propisanim epidemiološkim mjerama, ili nas zatvorite! Ako nas želite zatvoriti platite nam našu izgubljenu dobit i hladi pogon! Sami otpis doprinosa i plaće za naše djelatnike nam ne znače mnogo, dok nam najmovi i ostali parafiskalni nameti uredno dolaze na naplatu – rekao je Dominik Schmied, vlasnik noćnog kluba i bara.

Udruga Glas poduzetnika i Inicijativa barova i noćnih klubova pozivaju Vladu i Nacionalni stožer civilne zaštite da omoguće rad u okolnostima koje dopušta epidemiološka slika ili da, kao i u slučaju ostalih zemalja Europske unije, pomognu poduzetnicima i zaposlenicima. Navedeno se, tvrde oni, može učiniti kreditiranjem, otpisom davanja i parafiskalnih nameta za vrijeme dok traje zabrana rada, preuzimanjem plaćanja najmova poslovnih prostora te isplatom minimalne plaće djelatnicima.

- U protivnom, poduzetnici će biti prisiljeni zaštititi svoja prava na rad, slobodu poduzetništva i gomilanje još većih financijskih problema. Najavljujemo tužbe protiv Republike Hrvatske nadležnim sudovima; od prekršajnih, općinskih, županijskih, vrhovnih pa do Suda za ljudska prava. Voljni smo i spremni pokazati i građanski neposluh na sve druge načine, jer smo stjerani uz zid. Očekujemo od Vlade da što hitnije reagira na naše zahtjeve i ponudi nam kvalitetna rješenja - ističu Domagoj Petričević i  Hrvoje Bujas.