Podijeli članak

Vlada Federacije BiH izrazila je žaljenje zbog gašenja gospodarskog društva Aluminija, posebno zbog radnika koji su dovedeni u tešku situaciju, potvrdio je to danas federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić na press-konferenciji u Sarajevu.

Istaknuo je da Vlada FBiH stoji pri tome da će se pobrinuti za sve radnike koji steknu uvjete za mirovinu, kojima se treba uvezati radni staž.

- Od sinoć smo u stalnom kontaktu s Upravom i Nadzornim odborom. Uputili smo informaciju u kojoj tražimo da nas pismeno obavijeste o provedenoj proceduri gašenja, je li sve urađeno onako kako nalažu procedure u Aluminiju, kao i to u kakvom su stanju postrojenja nakon što je obustavljena isporuka električne energije - kazao je Džindić.

Vlada traži od Uprave i Nadzornog odbora Aluminija da je izvijesti o svim plaćanjima od 1. siječnja do danas kako bi se mogla razmotriti situacija u kojoj nisu izvršena plaćanja prema Elektroprivredi HZHB, koja je bila ugovorni organ za isporuku električne energije u tom periodu.  

Džindić je podsjetio da dug od 400 milijuna KM nije nastao preko noći, nego je posljedica sistemskog i planskog rada na štetu Aluminija i radnika od ranijih uprava.
 

- Za to neko mora odgovarati. Za Aluminij se mora naći održiv model samoodrživosti. Da smo sinoć imali čarobni štapić kojim bi uklonili sva dosadašnja dugovanja Aluminija, oni bi već u sljedećoj smjeni napravili gubitak, jer je sadašnji način poslovanja neodrživ - smatra Džindić.

Dodao je da mu je v.d. direktor Aluminija Dražen Pandža u telefonskom razgovoru obećao da će tijekom dana ili eventualno do sutra ujutro poslati kompletan izvještaj o proceduri gašenja tog poduzeća i svim događajima koji su sinoć obilježili zaustavljanje rada u Aluminiju.

Također, tijekom dana Pandža bi trebao poslati zahtjev za stečaj.   

Zbog nastale situacije Vlada FBiH će i dalje tražiti nove strateške partnere, te nastaviti razgovor s potencijalnim partnerima.

- Ne vjerujemo da će ova odluka o zaustavljanju rada ili eventualno o stečaju promijeniti odluke potencijalnih investitora jer su oni već dobro upoznati sa situacijom - kazao je Džindić.

(Fena)