Podijeli članak

Vlada FBiH poništila je javni natječaj za izbor tri člana Nadzornog odbora Aluminija, koji trebaju zastupati državni kapital, te je raspisala novi.

Trenutna tri člana NO Aluminija u ime državnog kapitala FBiH Zdenko Klepić, Igor Planinić i Vedrana Smiljanić izabrana su 11. siječnja.

Oni su bili imenovani na tromjesečni period, odnosno do provedbe procedure za imenovanje tri člana NO-a na puni mandat, dok su preostala četvorica imenovana na četverogodišnji period, objavio je Klix.ba.

Nakon što je Aluminij isključen s elektroenergetske mreže, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić prošle sedmice je kazao da Vlada Federacije staje uz radnike i da očekuju informacije Nadzornog odbora i Uprave o načinu gašenja ovog mostarskog kombinata.

“Mi ćemo se pobrinuti za sve radnike koji trebaju u penziju. Vlada FBiH će pomoći radnicima da im se uveže staž i odu u zasluženu penziju. Nastavit ćemo razgovarati s mogućim strateškim partnerima. Ne vjerujem da će obustava rada ili odlazak u stečaj promijeniti nakane mogućih investitora jer su upoznati da je dosadašnji način rada Aluminija bio nemoguć”, kazao je Džindić.