Podijeli članak

Nizozemske vlasti znale su još u studenome da su jaja zaražena insekticidom fipronilom o čemu su sastavile interno izvješće, ali ga nisu podijelile s europskim susjedima, rekao je u srijedu belgijski ministar poljoprivrede Denis Ducarme.
 
"Nije bilo službene komunikacije iz Nizozemske o tom izvješću", rekao je Ducarme na izvanrednom javnom saslušanju pred belgijskim zastupnicima u Bruxellesu: "Kada zemlja poput Nizozemske, a ona je najveći izvoznik jaja na svijetu, ne proslijedi takav tip informacije, to je doista problem", rekao je belgijski ministar.
 
"Čekali smo odgovor mjesec dana"
 
Objasnio je da su belgijske vlasti doznale za mogućnost kontaminacije fipronilom u lipnju i zatražile objašnjenje od nizozemskih kolega, ali odgovor su morale čekati: "Mjesec dana. Mjesec dana bez i najmanje informacije" o tome kamo su jaja distribuirana, rekao je Ducarme.
 
Belgijska agencija za sigurnost hrane doznala je za zaraženost jaja 2. lipnja, te je zatražila informaciju 16. lipnja, objavila je belgijska mreža RTBF. Nizozemska je odgovorila 20. srpnja, istoga dana kada je Belgija o zaraženosti obavijestila zemlje Europske unije.
 
Zaražena jaja dospjela na police trgovina u Europi
 
Velika količina kontaminiranih jaja iz Nizozemske i Njemačke našla se i na policama trgovina u Švedskoj, Švicarskoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji. Svjetska zdravstvena organizacija fipronil u
velikoj količini smatra umjereno toksičnim jer uzrokuje vrtoglavicu i mučninu. U vrlo velikim količinama može uzrokovati oštećenja organa.
 

Ducarme je pred zastupnicima rekao da su belgijski napori da doznaju istinu kasnili zbog nesuradnje nizozemskih vlasti. Razmjer skandala izbio je na vidjelo prošlog tjedna u Nizozemskoj, gdje je blokirano 180 uzgajališta peradi, a razina fipronila, tvari koja se koristi protiv crvene kokošje uši, prelazila je prag koje određuje europsko zakonodavstvo.
 
Fipronil strogo zabranjen u uzgoju životinja za prehranu
 
Prodavači u više europskih zemalja bili su prisiljeni povući s polica supermarketa milijune kontaminiranih jaja, a čini se da će se u Nizozemskoj morati usmrtiti milijuni kokoši.
 
Fipronil je sredstvo za suzbijanje buha, krpelji i uši, ali je strogo zabranjena njegova primjena na životinjama koje se koriste u prehrani ljudi, prenosi Hina.