Podijeli članak

Hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak je bio metom prozivki nekih zastupnika u Europskom parlamentu (EP) zbog odnosa hrvatske policije prema ilegalnim migrantima.

"Hrvatska neće dopustiti da bude država koja će biti neformalni hotspot", rekao je hrvatski premijer i dodao da se Hrvatska nije kao druge države odlučila za izgradnju barikada i bodljikave žice , nego da se "hrvatska, europska i buduća granica Schengena" štiti sa 6500 policajaca.

Predsjednica grupe Zelenih Ska Keller u EP-u je nakon Plenkovićevog predstavljanja hrvatskih prioriteta za predsjedanje EU-om u Strasbourgu govorila o izvještajima o nasilju i zlostavljanju koje hrvatska policija navodno čini nad ilegalnim migrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom.

Keller je u svom obraćanju na plenarnoj sjednici EP-a ustvrdila da se uništava imovina migranata, kako ih se tuče te čak i puca na njih iz vatrenog oružja, a kako hrvatska vlada to nije zaustavila, niti istražila. Plenković je odgovorio kako Hrvatska u tretmanu migranata poštuje sve hrvatske i europske zakone i međunarodne konvencije, te da nijednu od tih optužbi ne treba uzeti zdravo za gotovo, piše Jutarnji list

No, osim čelnice Zelenih, svoju minutu za napad na premijera iskoristio je i hrvatski europarlamentarac Ivan Vilibor Sinčić.

"Hrvatsku za vrijeme predsjedanja Europskom unijom karakteriziraju bezakonje i korupcija", rekao je Sinčić pa rekao da ni sam nije dobio jednu informaciju koju je od Vlade tražio prije pune dvije godine.
 


"Rok vam je bio dva tjedna, zakon vam to kaže, a vi još uvijek ništa niste odgovorili i omotnica stoji u zgradi Vlade, 100 metara od Sabora. Odbijate dati poštu, primiti poštu, tako se ne ponaša premijer i državnik, nego sitni prevarant. A zašto to radite? Da zaštite svoje prijatelje koji su ilegalno i potajno se sastajali u Vladi da bi sebi priskrbili poslove od 500 milijuna kuna", povišenim tonom rekao je Sinčić.

Plenković je prvo ignorirao Sinčića i tipkao po mobitelu, a tek pred kraj njegova govora je podigao pogled s pametnog telefona i složio poprilično začuđeni izraz lica. Kako je to izgledalo, pogledajte u priloženom videu.