Podijeli članak

Ruski predsjednik Vladimir Putin častio je svog turskog kolegu Recepa Tayyipa Erdogana sladoledom na Moskovskom međunarodnom zrakoplovnom i svemirskom sajmu (MAKS 2019) na međunarodnom aerodromu Zhukovsky.

Predsjednici su poslije obilaska sajma prišli vitrini s poznatim ruskim sladoledima koji su se svidjeli mnogim svjetskim političarima. Za Putina je već postalo uobičajeno da kupuje sladoled na MAKS-u. Ovaj put je odlučio počastiti i svog turskog kolegu.

Nakon izbora sladoleda, prodavačica je kazala da račun iznosi 210 rubalja (3,20 dolara). 

Erdogan je tada pitao: "Hoćete li platiti i za mene?", a Putin je odgovorio: "Da, naravno da ću platiti, ipak ste Vi moj gost".

Putin je predao ženi 5.000 rublja i prepustio ministru industrije i trgovine Denisu Manturovu da uzme kusur uz opasku da je taj novac za razvoj zrakoplovstva. 

"Ostatak dajte ministru", klimnuvši glavom u pravcu ministra industrije i trgovine, Denisa Manturova. "To mu je za razvoj zrakoplovstva".

"Hvala na darežljivosti", nasmijao se ministar.

Putin je za svoj rođendan poklonio kineskom predsjedniku Xi Jinping kutiju ruskog sladoleda. Xi je jednom izjavio da voli ruske poslastice rekavši medijima 2016. godine da koristi svaku posjetu Rusiji da ih i pojede.