Podijeli članak

Turska intervencija u Siriji dodatno je produbila kaotično stanje na tom području, zbog čega se opravdano strahuje kako bi se ISIS, odnosno Islamska država, mogao regrupirati i ponovno postati prijetnja.

Kako bi se to izbjeglo, brojne države razmatraju mogućnost da svojim državljanima povezanim s ISIS-om dozvole povratak u domovinu. Tako bi bili pod kontrolom, a ne bi se mogli priključivati daljnjim terorističkim akcijama.

No, dok se zemlje premišljaju, zasad je jedino Kosovo to sprovelo u djelo, vrativši iz Sirije 110 svojih državljana povezanih s terorističkom organizacijom.

U velikoj reportaži Deutsche Welle donosi ispovijest žene koju su, radi zaštite identiteta, nazvali Ana, koja je u Siriji boravila od 2014.

S djecom se nalazi u kućnom pritvoru.

"Mi smo također ljudi, a ljude ne bi trebalo ostavljati na cjedilu ako su jednom napravili jednu grešku. Posebno su osjetljive žene. A što su skrivila djeca? Trebalo bi im pomoći", ispričala je povratnica na Kosovo.
 


Ana je ispričala kako je 2014. otišla u Siriju za mužem. Sve pripreme za odlazak odradio je bez njenog znanja, a ona se, kako kaže, samo zatekla u Siriji. Na pitanja o zločinima, torturama i odrubljivanju glava, ne želi odgovarati, ističući koliko je propatila s djecom u Siriji. Muž joj je poginuo u borbi, a ona se udala za drugog borca.

"U zračnim napadima bombardirali su naše kuće, zgrade u kojima su bila djeca, žene, majke...", priča Ana u ekskluzivnoj video reportaži DW-a.

Ona je vraćena u operaciji kosovske vlade u sklopu koje je u Prištinu sletjelo 110 državljana Kosova. među njima su bila četiri muškarca, borca IS-a, koji su odmah zatvoreni, dok su 32 žene sa 74-ero djece stavljeni u kućni pritvor te su pod budnom prismotrom.

Fatos Makolli, voditelj Antiterorističke jedinice kosovske policije, za DW je ispričao kako se radi o korisnom programu.

"Nitko se nije pobunio protiv ovog programa, povratnicima je jasno kome mogu zahvaliti što su ovdje. Da se Vlada nije odlučila na taj korak, ti bi ljudi i dalje bili na ratnom području", rekao je Makolli.

Ističe se kako su povratnici traumatizirani, što ne čudi s obzirom da se vraćaju s područja na kojem su vidjeli stravične ratne zločine.