Podijeli članak

Iako je od održavanja izbora u Mostaru prošlo 27 dana, rezultati u gradu u kojem izbora nije bilo punih 12 godina ni danas nisu potpuno jasni. Nakon žalbi političkih subjekata, ponovnim prebrojavanjem na 14 biračkih mjesta dokazane su izborne krađe i manipulacije. Zbog čvrstih dokaza na temelju manjeg uzorka, sve su glasniji zahtjevi prema SIP-u da izvrši ponovno prebrojavanje listića sa svih biračkih mjesta.

Središnje izborno povjerenstvo početkom siječnja objavilo je službene rezultate i činilo se da je raspodjela mandata za Gradsko vijeće Mostara završena. Nakon žalbi SIP-u, ipak obrat, ponovno prebrojavanje na nekim biračkim mjestima pokazalo je ogroman nesrazmjer između onoga što je objavljeno i stvarnog stanja stvari. Sada je pitanje hoće li se ponovno brojati svi glasovi i ko će preuzeti odgovornost za sve propuste.

U prilogu BHRT-a visoki dužnosnici SDA ne skrivaju činjenicu da se u Mostaru dogodila velika izborna krađa, a politički analitičar Milan Sitarski kaže kako bi SIP BiH morao prebrojati ponovo sve glasove iz Mostara ukoliko želi zadržati minimum dostojanstva i kredibiliteta. 

Središnje izborno povjerenstvo do 20. siječnja mora objaviti potvrđene službene rezultate izbora nakon čega teče rok za raspisivanje konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća. Zahtjevima stranaka pridružili su se i predstavnici Međunarodne zajednice, a Valentin Inzko poručuje – tko nije krao nema se čega ni bojati.