Podijeli članak

Tagovi

Hercegovačko-neretvanska županija trenutno je najveće žarište zaraze koronavirusom u Federaciji Bosne i Hercegovine. S nevidljivim neprijateljem u županiji trenutno se bore Konjic, Mostar i Čitluk. Provjerili smo kako se za moguću pojavu zaraženih pripremaju ostale općine koje ovaj virus još nije zahvatio.

Opreza nikada dosta, kažu nam nadležni iz općina Stolac, Neum i Prozor-Rama, koji još ne vode borbu s koronavirusom, ali su spremni na sve scenarije. Cilj je da virus, ako se pojavi u ovim općinama, ne uđe u zdravstveni sustav, piše BHRT. 

“On već ima trijažni dio prihvata pacijenata, propituje se je li možda pacijent zaražen koronavirusom tako da ne bi ušao među zdravstveno osoblje koje radi u redovnim uvjetima Doma zdravlja, kazao je načelnik Općine Stolac Stjepan Bošković.

No, mjere zdravstvenih institucija nisu dovoljne ako se ne poštuju mjere opreza, kažu načelnici. Važno je poštovati samoizolaciju i ostati u svojim domovima, čak i onda kada je teško odoljeti proljetnim sunčanim danima.

“Ne krše se pravila izolacije, ljudi ostaju u svojim kućama, a ja građanima zahvaljujem što su principijalni i što se drže svih mjera”, rekao je načelnik Općine Prozor-Rama Jozo Ivančević.

Prema nalogu Kriznog stožera Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije pripremljeni su i objekti koji bi mogli primiti veći broj pacijenata. Ako ih bude, izolatoriji bi mogli biti spremni unutar 24 sata.

Takve objekte pripremile su i ostale općine u HNŽ-u. Formirani su i volonterski timovi koji, zbog mjera samoizolacije i policijskoga sata, dostavljanjem životnih potrepština pomažu onima kojima je to najpotrebnije, a prije svega onima koji su u trećoj životnoj dobi.