Podijeli članak

Eksplodirao je prototip svemirske letjelice SN4 tvrtke SpaceX čiji je vlasnik Elon Musk.

Eksplozija se dogodila u saveznoj državi Texas, kod mjesta Boca Boca, gdje se nalazi postrojenje SpaceX-a u kojem vrše testiranja.

Prije dva dana ista letjelica, prototip SN4, uspješno je lansirana, ali je u novom testiranju došlo do velike eksplozije. Do eksplozije je došlo minutu nakon kratkog testa njenog motora. Letjelicu je progala velika vatrena kugla. Još nije poznato što je dovelo do eksplozije.

SpaceX ovim prototipom letjelice planira u svemir slati i do 100 ljudi.

Kako je izgledala eksplozija, pogledajte u videu, eksplozija se dogodi u trenutku 1:24:26 snimke.
 


Danas se očekuje lansiranje SpaceX-ove rakete, bit će vidljiva i u Hrvatskoj

Danas se očekuje lansiranje SpaceX-ove teretne kapsule s dvojicom astronauta koji će se zaputiti na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS). Već danima traju pripreme za ovaj događaj, a ako danas bude sve u redu i ako vremenski uvjeti to dozvole, dvojica NASA-inih astronauta Doug Hurley i Bob Behnken odletjet će u svemir.

Ovo je ogroman događaj za SAD, NASA-u i SpaceX jer će, ako uspije, to biti prvi put od 2011. godine da je SAD uspješno poslao astronaute u svemir. Podsjetimo, 2011. godine NASA je umirovila svemirske brodove.

Bit će ovo i prvi put u povijesti Američke svemirske agencije (NASA) da koristi privatnu kompaniju kako bi prevezla astronaute u svemir. Riječ je, naravno, o Muskovom SpaceX-u.

Lansiranje ove rakete trebalo se dogoditi proteklog tjedna, ali je zaustavljeno 16 minuta prije trenutka lansiranja. Tog dana presudila je povećana električna aktivnost u zraku. Zeleno svjetlo za lansiranje nije moglo biti izdano, prenosi Index.hr

Ako se danas dogodi lansiranje, raketa će biti vidljiva i u Hrvatskoj. Na području Grada Zagreba oko 21 sat.