Podijeli članak

Ugovor koji je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odbila i vratila na doradu potencijalnom investitoru “MT Abraham” za kupovinu mostarskog “Aluminija” skoro je završen i uskoro bi trebao biti poslan na adresu Federalne vlade u Sarajevu. U međuvremenu, pojavili su se i neki novi zainteresirani investitori. BHRT ekskluzivno saznaje i tko je novi “igrač” za spas “Aluminija”.

Multinacionalni konglomerat koji čini više tvrtki, među kojima je švicarski “Glencore” i španjolska “Acciona”, kako saznjae BHRT, novi je zainteresirani investitor za “Aluminij”. Službene ponude još nema, ali su predstavnici potencijalnih novih investitora održali prezentaciju svojih planova upravi i dioničarima društva.

“Službeno nemamo nikakvu ponudu, zainteresirani su dolazili kao potencijalni investitori i informirali se o stanju tvornice, razmatrali mogućnosti, ali službeno nema ponude, niti je službeno bila, mora se dostaviti u službenom obliku, priča je jedno, a dokumenti su drugo”, istaknuo je predsjednik NO “Aluminija” Zdenko Klepić.

Interes novih ulagača zapravo pokazuje koliko je aluminijska industrija u svijetu i dalje perspektivna, te kako postoje tvrtke koje smatraju kako se i uz dug od od 440 milijuna maraka dugoročno može napraviti profit. Bez preciznih informacija, nove zainteresirane strane ranije su nagovijestili i federalni premijer Fadil Novalić i predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

“Оko Aluminija imamo ozbiljna dva partnera. Jednog ste mogli slušati ovih dana s kojim pričamo već duže vrijeme, koji želi uzeti u najam i kroz neko vrijeme, 2 godine, pokrenuti, i pojavljuje se sad na našu sreću drugi koji razmišljaju da se može do kraja godine pokrenuti bez države, bez poticaja za struju na tržišnim osnovama, čak sa procjenom da se u 9. mjesecu može imati kompletna elektroliza i livnica”, istaknuo je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.