Podijeli članak

Fašizam je u oku posmatrača. Kad u sebi nosite fašizam, dijelite ga uokolo poput lizala. Lijepite ga na svakoga, samo ako vam se ne svidi. Samo ako se ne slaže s vama. Na putu djelitelja etiketa, ovoga puta se našao Ugo Vlaisavljević, profesor filozofskog fakulteta u Sarajstanu, kasabi koja svoju multietičnost broji brojem džamija a za dokaz suživota ima uglavnom prazne jevrejskje, pravoslavne i katoličke bogomolje.

Napune se bogomolje inovjernih, ali samo kad je Božić ili kakav veći svetac pa protjerani dođu da opojaju svoje mrtve, prisluže im svijeće i prekrste se. Što se tiče jevrejskih bogomolja, problem njihovog pražnjenja je riješen još u drugom ratu, kad je „ćaršija“, isto ovako „suživotno“ i „antifašistički“ poslala skoro sve Jevreje i veći dio Srba na put bez povratka.

Slučaj Uge Vlaisavljevića je jedan od posljednjih. Za one koji ga ne poznaju, Ugo je blag, uvijek dorečen, razumljiv, staložen  i razložan čovjek, autor više relevantnih naučnih djela i najeksponiraniji predavač na Sarajevskom filozofskom fakultetu. Ne sjećam se da je ikad povisio glas. Ne sjećam se ni da se ijedan student ikad požalio na njega. Ali, da ponovim, ja nisam „ćaršija“ pa nemam pravo da sudim ni da osuđujem, pogotovo da nekoga pohvalim. Podržati ga se ne usuđujem, jer je mene „ćaršija“ već odavno proglasila fašistom i nepodobnim. Ne želim dodati još koji kilovat njegovoj muci, profesorskoj, ljudskoj, porodičnoj i egzistencijalnoj. Prije par dana mi je izašla knjiga u Bugarskoj, ali nije bilo državnih medija da to proprate, baš kao što obično ne proprate filozofske radove Uge Vlaisavljevića. Valjda zbog i radi našeg fašizma, vrazi će ga znati...

Sjećate li se Miralema Zupčevića? Sjajan glumac i divan čovjek. Uz njegovog „Taleta“ smo odrastali. Uz njegovog druga „Halilčića“, „Europljanina i intelektualca“. E, pa, Miralem Zupčević je pobjegao, mislim u Istru. Ne iz Sarajeva već od Sarajeva. Smučilo mu se. Ima tamo finih ljudi, imam puno prijatelja tamo, ali sredina nije nimalo lijepa ni poticajna. „Ćaršija“ ne dopušta ni različito mišljenje, o multikulturalnosti i multietičnosti da ne govorimo. 

A profa Vlaisavljević... E, on je uvijek pazio da ne povrijedi nikoga, pa ni  „ćaršiju“. Ali, „ćaršija“ je neman koja ište mesa, glumačkog, profesorskog, najrađe „vlaškog“ i „kaurskog“. Pošteđeni su Srbi i Hrvati poput Tatjane Ljujić – Mijatović i Stjepana Kljujića i drugih pokaznih sarajevskih Srba i Hrvata koji su zajedno sa Alijom Izetbegovićem parlamentarno sudjelovali u ratnom zločinu protiv sarajevskih Srba. I Hrvata, kad je došao njihov red. 

Možda je problem Uge Vlaisavljevića što nije bio član tog udruženog zločinačkog pothvata? Neslužbeno podržavam Ugu i Sanju Vlaisavljević u njihovim naporima da... Hm, ne znam u čemu bi ih mi svi trebali podržati? Zar je dotle došlo da u ovoj zemlji zvanično i s najviših intelektualnih, vjerskih i akademskih instanci  treba podržati ljude koji samo hoće da rade i žive?

Veselin Gatalo