Podijeli članak

Nikada nijedan psiholog nije analizirao profil izbjeglice iz Afganistana. Čega se taj čovjek plaši? Američke puške M-16 ili talibanskog noža? Boji li se bombi dok čeka u redu za bonove za hranu ili dok čeka pred nekom institucijom? Boji li se gladi i žeđi? Možda se boji lošeg života i na Zapadu se nada boljem? Možda je sve to skupa u pitanju? Nije nijedan psiholog još ispitao prosječnog izbjeglicu iz Libije, nekada zemlje blagostanja, izobilja, besplatnog zdravstva i školstva, vrhunske liječničke njege i stanovanja? Zahvaljujući američkoj pomoći, sad bježi. Bježi, nećete vjerovati, od ropstva. Boji li se ropstva? Ja bih se bojao. Boji li se američkih zaštitara koji pucaju iz otvorenih hamera na sve što im se ne sviđa? Boji li se gladi koja već odavno stanuje u Tripoliju i Benghaziju? Boji li se sukobljenih plemenskih frakcija koje je samo rahmetli Muammar al-Gaddafi (neka mu dragi Alah podari dženet vječni) mogao održati mirnim i na okupu? 

Čega se boji nevoljnik iz Pakistana koji preko nevoljne Bosne ide prema Zapadu? Boji li se islamista? Boji li se pakistanske vlade jer je on islamist? Ima ih od 16, 17 godina, nisu imali kad biti islamisti. Iz Maroka? Bježi li momak iz Maroka jer su ga htjeli oženiti bliskom rođakom? Možda se zamjerio plemenskom vođi? Bježi li Iranac iz Irana zato što je Iran islamska država? Ne vjerujem. Bježi jer se ogriješio o zakon. Možda je nesretnik homoseksualac? Više nego dovoljan razlog. Bježe li Haićani iz dosade? Ne bježe. Bježe od smrti i života u neredu koji su im podarili potres i velikodušni zapadnjaci...

Sirija... Mislim da treba pripaziti one koji bježe iz Sirije. Bashar al-Assad se dugo borio protiv islamista u Siriji. Borio se, skupa sa svojom vojskom, šijitima, alevitima, sunitima, jezidima, Koptima i još stotinama pripadnika drugih naroda da očuva Damask, grad star najmanje 7000 godina pred najezdom rušitelja koje je podržavala nacija stara tek par stotina godina. Bog ovaj put nije dopustio toliko zlo, Sirija je opet država. Damask nije postao što i Bagdad. Gradovi i sela se obnavljaju, s njima i život.

Iz Sirije čovjek može bježati samo ako je glup ili ako je kriv. Ima li ljepšeg nego jednu zemlju koja se hrabro obranila od stoput jačeg, podići iz pepela? Ima li ljepšeg nego biti dio obnove trgova i ulica? Zašto propustiti priliku biti dio nečega tako velikog i moćnog kao što je stvaranje i udisanje života nečemu za što su svi mislili da će nestati s lica zemlje? 

Izbjeglica iz Sirije je vjerojatno neki gadan lik. Lud, opasan, vjerski naopak i na svako zlo spreman. Ipak, izbjeglice iz Sirije se tretiraju bolje od drugih jer njegovu zemlju nisu „oslobodili“ američki saveznici, za razliku od Iraka, Libije i Afganistana, ljepota koje su donijeli Ameri.

Dakle, samo Sirijci dolaze s opasnog i vlastitim narodom okupiranog područja.